Poesjkin in Georgië

De Russische schrijver, dichter Alexander Poesjkin bezocht Georgië en noteerde: Georgiërs drinken zoals alleen Georgiërs kunnen. Ze zijn zo sterk. Hun wijnen zijn ongeschikt om te reizen, maar ter plekke smaken ze uitstekend. Het is een zeer strijdlustig volk. Ze hebben onder de Russische vlag hun vastberadenheid bewezen. We verwachten grote dingen van hun intellect. In het algemeen zijn ze vrolijk en sociaal voelend. Op feestdagen zetten de mannen het op een drinken, de donkerogige jongens zingen en de vrouwen dansen. Volgens Poesjkin zijn de Georgiërs zeer gastvrij. Een gast wordt als een heilige behandeld en aan tafel verwend met bijvoorbeeld bastirma, gerookt vlees dat in dunne plakjes wordt gesneden. Dit vlees vind je soms in Turkse winkels met een slagerijafdeling. Sulungi is een mozzarella-achtige kaas die meestal warm, gebakken wordt gegeten.

Vandaag een recept voor een Georgische soep voor 4-6 personen. Vervang de verse kastanjes eventueel door gekookte (niet zoete) exemplaren uit een pot of blik. Was de kastanjes en snijd de schil met een scherp mesje kruislings in. Kook de kastanje ongeveer 10 minuten. Pel ze met behulp van een scherp mesje en verwijder de bruine vliezen. Snijd de kastanjes in vieren. Kook de kastanjes nog eens 15 minuten. De ingesneden kastanjes kunnen ook in een hete oven in ongeveer 25 minuten worden gepoft en vervolgens worden geschild. Maak het gehakt aan met 1 eetlepel munt, het ei, zout, peper en droog broodkruim of paneermeel. Maak er met vochtig gemaakte handen balletjes van. Snipper de gepelde ui. Giet olie in een soeppan en fruit de uisnippers zacht en lichtbruin. Voeg de ontvelde en in stukken gesneden tomaten toe en de (zelfgetrokken) bouillon. Bij Marokkaanse en Turkse slagers zijn lamsbouillonblokjes te koop die een vrij sterke smaak hebben. Los eerst één blokje in één liter water op. Controleer de smaak. Los eventueel nog een half of heel blokje op. Verse tomaten kunnen vervangen worden door smakelijke gepelde tomaten in blik. Doe de gehaktballetjes in de hete soep en kook ze een minuut of drie. Doe de kastanjes en de rest van de munt in de soep. Schep de soep in kommen of diepe borden.

Morgen: Namaak haas.

    • Anne Scheepmaker