Pas verschenen

Elfriede Jelinek: Hebzucht (Gier). Vert. Inge Arteel & Dirk Van Hulle. Querido,390 blz. €23,50

Roman van Elfriede Jelinek (1946) met als ondertitel een amusementsroman waarin een plattelandsagent gedreven door seksuele behoeftes en hebzucht, moordt en verkracht. `Jelinek schrijft met een scherp oog voor het geweld tegen vrouwen' schreef Anneriek de Jong. In haar roman Lust (1989), nu in een goedkope editie (210 blz, €12,50), kreeg `Jelinek ons zover dat wij, zolang het lezen duurde, ons kotsend van mannen en hun geilheid afkeerden. In Gier doet de Oostenrijkse schandalenuitlokster niet eens de móeite om ons op te hitsen.[...] Jelinek heeft dit keer niets te zeggen. Omdat ze het nietszeggende ook nog eens halfslachtig vormgeeft' (Boeken, 24.11.00).

Wayne Johnston: De zeevaarder uit New York (The Navigator of New York). Vert. Marianne Gossije.

De Geus, 440 blz. €27,50

Roman van de Canadese schrijver Wayne Johnston (1958) gebaseerd op de eerste race naar de Noordpool. `Ook buiten zijn vertrouwde Newfoundland toont Johnston zich een beeldend, ambachtelijk en boeiend schrijver' schreef Jan Donkers over The Navigator of New York, nu ook als Engelse pocket (Vintage, 486 blz. €13,95) (Boeken, 27.12.02).

Henning Mankell: Tea-Bag (Tea-Bag). Vert. Clementine Luijten.

De Geus, 318 blz. €22,50

Een gerespecteerde dichter wordt zich bewust van een andere wereld als hij het leven beschrijft van een in Zweden illegaal wonend Nigeriaans meisje. Roman van de Zweedse schrijver Henning Mankell (1948) bekend van zijn Kurt Wallander politiereeks. Voor juni 2004 schrijft Mankell het geschenkboekje voor de Maand van het Spannende boek.

Linn Ullmann: Genade (Nåde). Vert. Lucy Pijttersen.

De Boekerij, 126 blz. €14,95

Roman van de Noorse schrijfster Linn Ullmann (1966) over een zieke man die op zijn sterfbed aanvankelijk zijn naderende einde heldhaftig in de ogen ziet. Totdat zijn tweede vrouw besluit de dood een handje te helpen.