Moderne rattenpot

Stamppot eten. Lekker ouderwets stamppot eten. Maar misschien ben je helemaal niet ouderwets. Ben je juist hardstikke hip, en toch wil je stamppot eten. Maar dat kan niet.

Omdat stamppot ouderwets is. Niets aan te doen. Of je moet weten wat anti-stamppot is en hoe je het maakt. En dat weten er niet zoveel.

Anti-pot (korter en misschien beter), is ongestampte stamppot. Eenvoudig, maar je moet het wel weten. Wil je het proberen? Gaan we anti-hutspot maken. Met Franse aardappelen. Waarom Franse? Omdat die rattes heten en dat een leuke naam is. In Nederland heb je aardappelen die muizen heten. Omdat ze op muizen lijken. Franse rattes lijken ook meer op muizen dan op ratten. Gelukkig maar.

De kleine ratten worden niet geschild maar wel onder de kraan goed schoongeborsteld. Beetje afdrogen en in kleinere stukken snijden. In de bakpan gaat boter en daarop de stukjes rat. In hutspot zit wortel en ui. Dus in anti-hutspot ook. Een grote ui schillen en in ringen snijden. Een winterwortel schillen en in stevige dunne stokjes snijden. Rattenstukjes bakken en in beweging houden. Na zeven minuten wortelstokjes en uiringen erbij. Ook wat peper en zout en een beetje nootmuskaat erop raspen. Blijven bewegen totdat de ratten gaar zijn. Dat is precies het moment waarop alles gaar is. Uit de pan en op het bord. Wat extra boter erop. Je kunt van die anti-pot met de stamppotstamper natuurlijk ook niet-anti-hutspot maken. Dat is helemaal cool. Iets tè cool zelfs.

    • Philip Mechanicus