`Mister Golf ' is verbijsterd, boos, maar ook hoopvol

Dat KLM de nieuwe sponsor is van het Dutch Open golfkampioenschap staat vast. Dat het prijzengeld minimaal 1,2 miljoen euro bedraagt en dat KLM in totaal drie miljoen euro in het evenement steekt ook. Maar over het subsponsorschap van ING, de rol van `mister golf' Robbie van Erven Dorens en de baan waar het toernooi volgend jaar augustus moet worden gespeeld, bestaan alleen vraagtekens.

De verrassing in de Nederlandse golfwereld was groot toen KLM onlangs bekend maakte een contract te hebben gesloten met de PGA European Tour om de komende drie jaar als hoofdsponsor op te treden van het Dutch Open. KLM wordt niet alleen naamgever van het toernooi, de luchtvaartmaatschappij is tevens promotor en eigenaar van het evenement.

Dat nieuws sloeg vooral in als een bom bij Robbie van Erven Dorens. ,,Ik was verbijsterd en boos'', aldus de man die het Open de afgelopen 21 jaar met zijn bedrijf Reved International organiseerde. Vorig jaar slaagde Van Erven Dorens er niet in een hoofdsponsor te strikken. Het toernooi dreigde te worden afgeblazen. De PGA European Tour schoot Van Erven Dorens te hulp en fourneerde het prijzengeld van een miljoen euro. Het afgeslankte Dutch Open werd een groot succes dankzij de overwinning van Maarten Lafeber. ING, dat voor 300.000 euro de grootste sponsor was van het Open, zat voor een dubbeltje op de eerste rang. Voor een relatief geringe investering kreeg men veel publiciteit.

Van Erven Dorens hoopte na het Open ING te strikken als nieuwe hoofdsponsor. De onderhandelingen verliepen blijkbaar moeizaam, want op de door de PGA European Tour gestelde deadline van 1 november kon Van Erven Dorens geen garantie geven. De PGA vond dat Van Erven Dorens zijn krediet had verspeeld en strikte KLM. Van Erven Dorens begrijpt niet dat de PGA akkoord is gegaan met een prijzengeld van 1,2 miljoen euro. ,,Ik ben in de onderhandelingen met ING steeds uitgegaan van minimaal twee miljoen, dat had de PGA me te kennen gegeven.''

ING lijkt bereid om als grote subsponsor mee te doen met KLM, maar zolang de baan en de organisator van het toernooi niet bekend zijn, wacht men af. Van Erven Dorens heeft inmiddels een voorstel neergelegd bij KLM om het Open te mogen organiseren, maar hij is volgens een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij `slechts een van de kandidaten'. Als Van Erven Dorens wordt gepasseerd, zou dat een bitter afscheid betekenen van het Dutch Open voor hem. ,,Ik kan me niet voorstellen dat KLM met een andere organisatie in zee gaat'', zegt Van Erven Dorens nog altijd hoopvol. Als dat wel het geval is, zal hij niet zonder slag of stoot ten onder gaan. ,,In dat geval overweeg ik juridische stappen tegen de PGA European Tour. Ik heb een brief van de PGA waarin staat dat ik van 5 tot en met 8 augustus 2004 het Dutch Open mag organiseren. De hele gang van zaken is op zijn zachtst gezegd niet fatsoenlijk. Zo hoor je in golf niet met elkaar om te gaan.''

    • Gerard Louter