Koeman verlengt contract tot 2006

Ronald Koeman heeft zijn contract bij Ajax verlengd tot 1 juli 2006. De huidige verbintenis met de veertigjarige trainer/coach liep aan het einde van dit seizoen af. Ook met Wesley Sneijder en Johnny Heitinga kwam Ajax nieuwe contracten overeen. Beide voetballers spelen tot 1 juli 2007 voor de landskampioen. Sneijder had al een overeenkomst tot die datum; het nieuwe contract is sterk verbeterd.

Koeman en zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk waren al enkele maanden in gesprek met Ajax. Van begin af aan toonde de ex-international de intentie bij Ajax te blijven. ,,Nadat Frank Rijkaard deze zomer is aangesteld als trainer van FC Barcelona heeft Ronald aangestuurd op een verlenging van zijn contract'', aldus algemeen directeur Arie van Eijden. ,,We hebben echter geen overhaaste beslissingen willen nemen en een aantal zaken goed geëvalueerd.'' Met zijn keuze bij Ajax te blijven heeft Koeman ook duidelijk gemaakt dat hij een baan als bondscoach (nog) niet ambieert. Mogelijk komt deze functie straks in Zeist vrij als Dick Advocaat zijn verbintenis met de KNVB, die afloopt na het EK, niet verlengt. Ook hierover is binnenkort uitsluitsel te verwachten.

Koeman heeft volgens Van Eijden geen eisen gesteld op het gebied van versterkingen bij Ajax. ,,Dat doe je niet als je met elkaar in een rijdende trein zit'', meent de algemeen directeur. ,,Zo werkt het niet meer in het hedendaagse voetbal. Ajax is iedere dag bezig met de toekomst. Een continu proces. Maar daarin zijn met het oog op de financiën geen ad hoc-beslissingen te verwachten. Anders zit je zo weer in verkeerd vaarwater.''

Volgens Van Eijden heeft Koeman juist willen bijtekenen omdat hij bij Ajax ,,ongelooflijk veel potentie'' ziet in de spelersgroep die hij mede heeft vorm gegeven. De teleurstelling van de uitschakeling voor Europees voetbal, afgelopen dinsdag tegen Club Brugge in notabene zijn honderdste wedstrijd als coach voor Ajax, heeft daar niets aan veranderd. Van Eijden: ,,Zoiets kan gebeuren. Niet één Europese topclub heeft zekerheid over een lang verblijf in de Europa Cup. AC Milan heeft in de begin jaren negentig ook tijd nodig gehad om weer de top te bereiken. Wij hebben nu al een spelersgroep die ver kan komen in de Champions League.''

Van der Vaart, Maxwell, Trabelsi en Ibrahimovic worden momenteel nadrukkelijk gevolgd door Europese topclubs. Na het debacle tegen Brugge sprak Koeman de hoop uit dat die belangstelling wat afneemt nu Ajax is verdwenen uit de internationale schijnwerpers. Koeman won in 2002 in zijn eerste seizoen met Ajax de landstitel en de beker. Vorig seizoen bereikte de 78-voudige international met zijn jonge ploeg de laatste acht in de Champions League.

Ajax opent nu ook de onderhandelingen met assistent Tonny Bruins Slot over een verlenging van zijn contract, dat parallel aan de overeenkomst van Koeman aan het einde van dit seizoen afloopt. Ruud Krol, de andere assistent, heeft een contract tot medio 2005.