Kamer wil geen wachtlijst adoptie

Ondanks brede kritiek uit de Tweede Kamer wil Minister Donner (Justitie) toch wachtlijsten invoeren voor adoptie uit het buitenland.

Dat bleek gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer. De Tweede Kamer is bezorgd over het lage aantal adoptiekinderen in Nederland en vindt dat de minister meer moet doen om dat aanbod te vergroten.

Donner wil dat aspirant-adoptieouders vanaf april 2004 op een wachtlijst komen en pas de adoptieprocedure ingaan zodra er meer uitzicht bestaat op een adoptiekind. De bedoeling is dat ze vanaf het moment dat de adoptieprocedure begint, niet meer dan veertien maanden hoeven te wachten.

Met uitzondering van het CDA waren alle partijen kritisch. Door de wachtlijst te formaliseren, zei het Kamerlid Van der Staaij (SGP), legde de minister zich eigenlijk neer bij de trage procedure, in plaats dat hij er tegen optrad.

PvdA'er Albayrak noemde Donners maatregel ,,een cosmetische operatie''. Door de wachttijd voorafgaand aan de officiële wachtlijst niet mee te rekenen léek het volgens haar alleen maar alsof het sneller zou gaan.

Minister Donner legde de kritiek van de Kamer naast zich neer. Hij was niet onder de indruk van de argumenten. ,,Een kwestie van management'', noemde hij de voorgenomen maatregel om de procedure te stroomlijnen. De maatregel was niet zozeer bedoeld om de procedure te verkorten, want dat kon hij niet, zei Donner.

De minister zei het niet als zijn taak te zien de wachtlijsten te verkorten. Jaarlijks verzoeken drieduizend stellen om een adoptiekind, terwijl de adoptiebureaus er maar duizend naar Nederland halen. Er zijn dus te weinig adoptiekinderen beschikbaar, concludeerde de minister.

Als Justitie sneller, of vaker een `beginseltoestemming' zou geven, zou dat alleen maar resulteren in langere wachtlijsten. Er ontstaat daardoor namelijk meer druk op de adoptiebureau's. En meer adoptiekinderen naar Nedeland halen dat is een taak van die particuliere bureau's, zei Donner, niet van de overheid.

Donner zegde de Kamer wel een onderzoek toe naar de vraag of de procedure toch bekort kan worden. Ook toonde hij zich bereid onderzoek te doen naar de hoge kosten van adoptie en het mogelijk maken van adoptie door homoparen. Op dit laatste drongen VVD, PvdA en D66 aan. Nu nog staat expliciet in de wet dat dat niet kan, omdat veel landen anders geen adoptiekinderen naar Nederland willen laten gaan.

In 2004 wordt de huidige adoptiewet geëvalueerd.