Kamer eist stop uitzetting asielzoekers

Een meerderheid van de Tweede Kamer eist van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) dat uitgeprocedeerde asielzoekers voorlopig niet uit de opvang worden gezet en op straat moeten ronddolen. Dat bleek gisteravond uit een spoeddebat. Met uitzondering van VVD en CDA schaarde de Kamer zich achter een motie van coalitiepartij D66 dat dat in ieder geval voor schrijnende gevallen - moeders met kinderen en ouderen- moet gelden. De linkse oppositiepartijen en de ChristenUnie willen dat de opvang van alle uitprocedeerde asielzoekers, waarvan enkele duizenden al jarenlang in Nederland verblijven, wordt gegarandeerd totdat ze daadwerkelijk naar hun land van herkomst kunnen terugkeren. Verdonk wilde hier niets van weten. Zij vreest dat anders ,,het signaal richting de asielzoekers om terug te keren, ontbreekt''.