Financier gezocht voor een ontvoering

Een Brits-Amerikaanse particuliere militaire firma zoekt een investeerder die de ontvoering van de Liberiaanse oud-president Charles Taylor helpt financieren. Het bedrijf wil met die geldschieter de beloning van twee miljard dollar te delen die de Amerikaanse regering op het hoofd van Taylor heeft gezet. Doel is Taylor voor het VN-tribunaal in Sierra Leone te brengen dat hem wil berechten voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

,,Ik ben ervan overtuigd dat we deze operatie fatsoenlijk en bekwaam kunnen uitvoeren'', vertelde directeur Pasquale Dipofi van de Northbridge Services Group tegen de BBC. ,,Ik denk dat er geen veldslag is vereist en dat er ook geen slachtoffers hoeven te vallen. Hij suggereerde dat het bedrijf al mensen ter plaatse heeft maar weigerde daarover meer te vertellen ,,vanwege de veiligheid''.

Nadat Taylor in augustus onder grote internationale druk als president is opgestapt, heeft hij politiek asiel gekregen in Nigeria. Dat land heeft de Amerikaanse beloning voor het oppakken van Taylor eerder ,,door de staat gesponsord terrorisme'' genoemd.

The Financial Times meldde in oktober dat de Amerikaanse FBI bezig was met een onderzoek naar mogelijke illegale activiteiten van Northbridge in Liberia. Bekeken wordt onder meer of het bedrijf het wapenembargo tegen Liberia heeft geschonden.

Eerder dit jaar hekelde de Britse regering Northbridge omdat het bedrijf honderden strijders voor de Ivoriaanse regering had gerecruteerd.

Northbridge is een van de grootste particuliere militaire bedrijven ter wereld. De meeste werknemers hebben eerder deel uitgemaakt van speciale eenheden binnen het Amerikaanse en Britse leger of van de CIA. De Verenigde Staten maken in toenemende mate gebruik van zulke bedrijven. De leiders van de Afghaanse regering worden door zo'n Amerikaanse firma tegen aanslagen bewaakt.

Bedrijven als Northbridge bestrijden dat ze moderne huurlingenorganisaties zijn. Ze zeggen dat ze alleen werken voor regeringen, multinationale concerns en hulporganisaties.