Egmond Film financiert epos Stone

Het Amsterdamse filmproductiebedrijf Egmond Film is medefinancier van het epos Alexander van de Amerikaanse regisseur Oliver Stone. Volgens directeur Hans de Weers steekt Egmond geen eigen geld of Nederlands subsidiegeld in de film.

De deelname van een Nederlandse financial producer, naast Duitse, Franse en Engelse co-financiers, is volgens hem bedoeld om ,,optimaal gebruik te maken' van de verschillende fiscale regelingen die Europese landen aan filmproducenten bieden. ,,Wij zijn een hoek van een u-bochtconstructie', aldus De Weers. Dennis Higgins van de Amerikaanse producent Intermedia Summit bevestigt de deelname van Egmond en onderstreept dat voor het project geen aanspraak wordt gedaan op Europese overheidssubsidies.

Egmond krijgt voor zijn deelname een bedrag ineens als producer's fee, plus het recht op een deel van de winst die de film boekt. De Weers verwacht daar niet veel geld van, gezien de enorme investering die aan de film vooraf gaat: zo'n 150 miljoen euro. Via Egmond moet zo'n 15 miljoen daarvan worden gefinancierd.

Alexander gaat over de Macedonische heerser Alexander de Grote (365-323 voor Christus) die in spectaculaire veldtochten de legers van de Perzische koning versloeg en de Helleense cultuur tot in de Indusvallei bracht, en omgekeerd de Oosterse cultuur naar Griekenland haalde. Colin Farell (The Recruit, SWAT) speelt de hoofdrol, naast onder meer Anthony Hopkins, Val Kilmer, Jared Leto en Angelina Jolie. De film, die eind 2004 wereldwijd in première moet gaan, wordt opgenomen in Marokko en Thailand en in Engelse filmstudio's. Het filmproject deed in de Verenigde Staten al flink wat stof opwaaien omdat Stone in een aantal expliciete scènes de biseksualiteit van de veroveraar duidelijk zou willen maken.

De Nederlander Jan Roelfs is betrokken bij het art department van de film. De Weers zegt dat hij heeft geprobeerd een deel van de afwerking van de film naar Nederland te halen, maar dat is niet gelukt.

Voor De Weers is zijn contact met Intermedia vooral nuttig voor het uitbouwen van een netwerk in de VS. Eerder poogden Intermedia en Egmond samen te werken in de film The Girl with a Pearl Earring, over de schilder Johannes Vermeer. Die film is echter door een andere, Engelse producent gemaakt en draait sinds vorige week in de VS.

Intermedia gaat volgens De Weers en Higgins ook bekijken of het twee Nederlandse films in de VS kan verkopen die Egmond aan het maken is, Erik, of het klein insectenboek, naar het sprookje van Godfried Bomans, en Nooit meer slapen, naar de roman van W.F. Hermans. Voorwaarde om die films in de VS uit te brengen is wel dat Egmond er een kant-en-klare Engelstalige versie van kan leveren.

Gerectificeerd

Film Alexander

In het artikel Egmond Film financiert epos Stone (12 december, pagina 8) staat dat de Nederlander Jan Roelfs 'betrokken is' bij het art department van de film Alexander van Oliver Stone. Roelfs is production designer van deze speelfilm en daarmee verantwoordelijk voor de hele aankleding ervan.