Contract Koeman doet Ajax stijgen

Diep onder de indruk waren Europese beleggers niet van het feit dat op Wall Street de Dow-Jonesindex voor het eerst in anderhalf jaar weer boven de 10.000 punten sloot. Maar bescheiden koersstijgingen waren er wel in Europa.

De AEX-index noteerde in de loop van de ochtend 332,75 punten, een stijging van 2,62 punten ofwel 0,8 procent. Bij de middelgrote fondsen was de stijging in procenten iets hoger. De MidKap-index won 3,63 punten (1 procent) op 353,69 punten.

Voor de sportliefhebber was er goed nieuws van Ajax, dat 3 procent won na het nieuws dat het contract van trainer Koeman is verlengd tot 2006 en dat voetballer Wesley Sneijder tot 2007 bij Ajax blijft, evenals Johnny Heitinga. De MidKap-index werd vooral omhooggetrokken door uitzendbureau Randstad, dat zich vanochtend positief uitliet over de jaarwinst. Randstad werd beloond met een koersstijging van 9,4 procent, tot 18,05 euro. In het kielzog van Randstad ging uitzendconcern Vedior omhoog met 3,4 procent tot 12,19 euro. Ook United Services Group (USG) ging 3 procent omhoog. Tot in Zürich profiteerde uitzendbedrijf Adecco van het positieve nieuws van Randstad.

Ook de beurzen elders in Europa wisten de weg omhoog te vinden. Parijs noteerde een stijging van 0,7 procent, daarbij geholpen door mooie cijfers over de Franse industriële productie in oktober. De industrie maakte een groei door die sinds augustus 2001 niet meer was voorgekomen. Het Franse ICT- en consultancyconcern Cap Gemini Ernst & Young profiteerde van een grote order die het donderdag binnensleepte. Het aandeel steeg 3 procent.

De DAX-index in Frankfurt steeg 1,1 procent en Londen 0,4 procent. In Milaan werd de handel in het grootste Italiaanse voedingsmiddelenconcern Parmalat opnieuw stilgelegd, nadat de koers 17 procent was gedaald. Gisteren was de koers van Parmalat al gehalveerd.

De effectenbeurs in Tokio heeft de week met optimisme afgesloten. De Nikkei-index ging 94,52 punten omhoog, ofwel 0,9 procent, tot 10.169,66 punten.

Ook de overige beurzen in het Verre Oosten deden het goed.

In Hongkong eindigde de Hang-Sengindex 0,3 procent hoger. De All Ordinaries in Sydney steeg 0,7 procent en in Seoul bedroeg de winst voor de Kospi-index zelfs 1,9 procent.