Bush verdedigt brief Wolfowitz tegen kritiek

De Amerikaanse president Bush heeft deze week, onder meer in een telefoongesprek met de Duitse kanselier Schröder, de brief verdedigd die de Amerikaanse onderminister Paul Wolfowitz van Defensie heeft geschreven over het uitsluiten van bondgenoten bij aanbestedingen voor wederopbouwwerk in Irak. Het gaat hierbij om orders van in totaal 18,6 miljard dollar (15,2 miljard euro).

Schröder heeft op zijn beurt Bush er aan herinnerd dat voor de aanbestedingscontracten voor Irak internationaal recht van toepassing is. Volgens de website van het Duitse opinieweekblad Der Spiegel zou Bush als volgt hebben gereageerd op die opmerking van Schröder: ,,Internationaal recht? Ik bel mijn advocaat''. Bush zou ook hebben gezegd: ,,Onze mensen hebben hun leven geriskeerd, onze geallieerde soldaten hebben hun leven geriskeerd, en daarom zullen de contracten dat weerspiegelen''.

De aanbestedingsbrief van Wolfowitz deed een storm van verontwaardiging opsteken. Het internationale aanbestedingsrecht zou met voeten getreden worden. Wat nog het meest stak, was dat Wolfowitz als argument voor zijn selectieve beleid de ,,nationale veiligheid'' van de VS opvoerde.

Bush roemde gisteren Wolfowitz en legde er nog een schepje bovenop door landen als Duitsland, Frankrijk en Rusland, die een groot deel van de onder Saddam Hussein opgebouwde Iraakse schuld van 120 miljard dollar opeisen, juist geen contracten in het vooruitzicht te stellen als ze, zoals Bush wenst, Irak zijn schulden kwijtschelden.

Kanselier Schröder zei gisteren in Berlijn, waar de VN-secretaris-generaal Kofi Annan hem bezocht, dat Bush afgelopen woensdag met hem had gebeld. Schröder had toen zijn kritiek op het Amerikaanse aanbestedingsbeleid aan de president duidelijk gemaakt. ,,Ik heb duidelijk gemaakt dat dit een achteruit gerichte blik is.'' Duitsland steunt de wederopbouw van Irak door politieagenten op te leiden. Annan noemde de Amerikaanse benadering bij de wederopbouwcontracten ,,ongelukkig''.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, zei gisteren dat Washington het volste recht heeft zelf te beslissen waar zij haar belastinggeld aan uitgeeft.