Boete amok Clickfondszaak

Vermogensbeheerder D. de Groot, een van de hoofdverdachten in de Clickfondszaak, is gisteren door de politierechter in Amsterdam veroordeeld tot een maand voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 1.000 euro.

De Groot werd gestraft wegens het mishandelen van een ambtenaar tijdens de uitoefening van zijn beroep. Dat gebeurde na het voorlezen van een tussenvonnis in zijn strafzaak in de grote beursfraudeaffaire, oktober vorig jaar. De Groot baarde toen opzien door na het voor hem ongunstige oordeel officier van justitie Joost Tonino aan te vallen. De 72-jarige vermogensbeheerder, die in Zwitserland woont, sloeg Tonino tegen de grond en kon slechts met hulp van een familielid van de aanklager worden afgehaald. Naar eigen zeggen kreeg De Groot een waas voor de ogen nadat Tonino ,,triomfantelijk'' had gekeken. De beelden van het incident haalden destijds ruim de (audiovisuele) media.

De officier van justitie eiste een celstraf van twee maanden. De politierechter zei dat voor dit vergrijp eigenlijk een onvoorwaardelijke gevangenisstraf geldt omdat ,,een dergelijk feit de rechtsstaat ondermijnt''. Maar wegens de hoge leeftijd van De Groot en zijn blanco strafblad maakte hij een uitzondering.

De Groots raadsman P. de Kerf beschreef opnieuw, net als tijdens de strafzaak vorig jaar, hoe intens en emotioneel zijn cliënt het proces heeft beleefd. De Groot heeft veel tijd in de voorbereiding gestopt en was ervan overtuigd dat het openbaar ministerie niet-ontvankelijk zou worden verklaard. Toen dat niet gebeurde, maakte hem dit razend, aldus de advocaat. Bovendien vindt De Groot dat zijn naam door de Clickfondszaak te grabbel is gegooid en verwijt hij het OM medeplichtigheid aan de zelfmoord van zijn zoon.

De rechter ging evenwel niet mee met de conclusie van De Kerf dat het geweld De Groot niet aan te rekenen was. De Groot zelf was niet op de zitting aanwezig. Hij bereidt thuis in Zwitserland het hoger beroep in zijn strafzaak voor dat naar verwachting volgend voorjaar voor het Amsterdamse gerechtshof dient. In eerste aanleg werd hij veroordeeld tot vijftien maanden cel en een boete van 200.000 euro.