Australië grijpt in in arm buurland

Australië stuurt 250 politieagenten en justitiepersoneel naar Papoea Nieuw-Guinea in een poging de orde in de voormalige Australische kolonie te herstellen. Ook zullen Australische accountants gaan helpen de overheidsfinanciën te reguleren. Papoea Nieuw-Guinea, een straatarm land met ruim 5 miljoen inwoners, kampt al decennia met aan anarchie grenzende chaos. De Australische ingreep past in het assertievere buitenlandse beleid dat de conservatieve regering van premier John Howard het laatste jaar heeft geëtaleerd.

Eerder dit jaar greep Australië, toen geholpen door onder andere Nieuw Zeeland, al in op de Solomon Eilanden, ten oosten van Papoea Nieuw-Guinea. Dat land leek eveneens ten onder te gaan aan etnische conflicten en anarchie. De actie heeft de orde in de Solomon Eilanden in korte tijd hersteld.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer noemt het ingrijpen in Papoea Nieuw-Guinea van cruciaal belang voor dat land. ,,Het gaat veel geld kosten, maar we kunnen een beslissende invloed uitoefenen op de recht en ordesituatie.'' De regering in Canberra heeft voor de komende vijf jaar 2,4 miljard Australische dollar (1,44 miljard euro) voor Papoea Nieuw-Guinea uitgetrokken.

Eerder dit jaar had de premier van PNG, Sir Michael Somare, zich nog verzet tegen de komst van gewapende Australische politie. Hij zag dat als inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van zijn land. Toen Australië echter dreigde de ontwikkelingshulp aan zijn vroegere gebiedsdeel stop te zetten ging Somare bliksemsnel overstag.

Sommige waarnemers zien Howard als een soort veldwachter die in dienst van Washington de regio in de gaten houdt. Howard houdt dat veldwachterbeeld zelf levend. ,,Zonder ons ingrijpen zou het land een toevluchtoord voor drugskoeriers en terroristen kunnen worden. Dit is ons gebied en we hebben hier een speciale verantwoordelijkheid'', zei hij eerder dit jaar.

    • Hans van Kregten