AH: geen konijn meer uit China

Albert Heijn verkoopt deze kerstmaand geen konijnen meer uit China in zijn winkels. Vorig jaar moest de grootste supermarktketen van Nederland vele duizenden konijnen uit zijn winkelschappen halen. Het konijnenvlees bleek, in tegenstelling tot wat op de stickers stond, te worden verkocht voorbij de wettelijke uiterste verkoopdatum.

Volgens een woordvoerder van het supermarktconcern was er op zich niets mis met de kwaliteit van de Chinese konijnen, maar had leverancier Nutreco bij de verwerking van het vlees onopzettelijk een fout gemaakt. Dit bedrijf plakte de verkeerde stickertjes met daarop de uiterste verkoopdatum op pakketjes met konijnenvlees. De plakkertjes gaven aan dat het vlees onterecht ongeveer vijf dagen langer houdbaar was.

Albert Heijn heeft besloten om Nutreco te laten vallen als leverancier voor het konijnenvlees. De supermarktketen heeft inmiddels een andere leverancier gevonden, maar de woordvoerder wilde vanochtend niet zeggen welk bedrijf nu het vlees aan AH levert. De meeste konijnen die deze maand in de winkels te koop zijn, komen uit Frankrijk en Spanje, liet de woordvoerder weten.

Het konijnenvlees van dit jaar is vers. Het Chinese konijnenvlees arriveerde vorig jaar diepgevroren in Nederland om daarna te worden ontdooid volgens een speciale bewerkingsmethode. Albert Heijn duidde dat vlees toen in zijn winkels aan als `vers'. De Nederlandse wet staat die aanduiding toe, hoewel het vlees al lang voor de verkoop ervan in China was ingevroren.