WAT DOEN DE KINDEREN

In Mozambique leven

Ook bij boekhandel Donner, maar dan op zondag 14 december presenteert Mary-Ann Sandifort samen met de Kerstman haar boek Ontvoering naar de roze zee. Het boek gaat over het jongetje Anichou dat op het platteland in Mozambique woont. Op een dag wordt hij ontvoerd door zijn vader en achtergelaten in een weeshuis in Beira, een stad aan zee. Het boek geeft een kijk op het leven in Mozambique en is voor kinderen van 9 tot 13 jaar. Na de presentatie is er een muziekfestijn o.l.v. percussionist Jan Droog van Holland Sun. Hij neemt onder meer een aantal djembés mee.

Presentatie Ontvoering naar de roze zee op zo 14 dec om 13u30 bij Boekhandel Donner, Binnenwegplein, Rotterdam. Toegang gratis.

Naar de musical gaan

De nieuwe kerstmusical van Jeugdtheater Hofplein heet Ronja de roversdochter, naar het gelijknamige boek van Astrid Lindgren. Het gaat over de ruwe roverhoofdman Mattis die een beschermende vader wordt wanneer tijdens een vreselijk onweer plotseling een dochter wordt geboren. Ronja de roversdochter gaat op 19 december in premi~ere en zaterdag 13 december is in boekhandel Donner alvast een voorproefje te zien van de musical. Een kleine groep leerlingen zal zonder kostuums, zonder decor, maar mét zang en spel een tipje van de sluier oplichten.

Proefvoorstelling Ronja de Roversdochter. Op 13 dec om 14u en 15u30 in het Theater in de kelder van de boekhandel Donner, Binnenwegplein, Rotterdam. Toegang gratis. Inl 010-2175236. De echte voorstellingen zijn van 19 dec t/m 15 febr in Jeugdtheater Hofplein.

Vogels bekijken

In IJmuiden zijn niet alleen maar rokerige schoorstenen te zien. De pier van IJmuiden is bijvoorbeeld een plek waar veel zeevogels kunnen worden bekeken, zoals Jan-van-genten en soms ook stormvogels. Vogelkenner Bram Koese van de NJN (Nederlandse Jeugdnatuurbond) leidt op zondag 14 december een vogelexcursie voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Neem een verrekijker, eten, warme kleding en een fiets mee en verzamel je op een van de onderstaande plekken.

Vogelexcursie op zondag 14 dec. Verzamelen om 9u30 op het station Heemstede-Aerdenhout; om 10u bij station Haarlem of 11u aan het begin van de pier in IJmuiden. Inl Louise Marius (030-2145687 of L.Marius@students.uu.nl)

Naar verhalen luisteren

In heel Ierland was er nog nooit één schilderij gemaakt. Tot er een duistere vreemdeling verschijnt: De Artiest. Hij wordt verwelkomd in het paleis en beschildert de muren van elke kamer. De vergoeding voor deze kunst is hoog: er wordt een reeks gruwelijke moorden gepleegd. De koninklijke hoofddruïde is radeloos en roept de hulp in van een dappere man. De Artiest (8+) is een van de spannende verhalen op het Internationaal Festival Verteldagen van 13 t/m 21 december. Een week lang zijn in Utrechtse theaters voorstellingen voor kinderen en volwassenen. Een greep uit het (kinder)programma dit weekeind: De Wolkenberg door Peter van der Linden, Waarom lijken apen op mensen door Emmanuel Adebesi en Winston Scholsberg combineert in Anansi in de Kast De Schuldeisers (3+) het vertellen van het Anansi-verhaal met het gebruik van een Japans vertelkastje.

Festival Verteldagen in RASA 030-2316040: De Wolkenberg (6+) za 13 dec 14u; Waarom lijken apen op mensen (4+) za 13 dec 15u30 en Anansi in de kast: De schuldeisers (3+) zo 14 dec 11u Theater Kikker 030-2319666: Broer Wanja (6+) zo 14 dec 15u.

Schilderen

De Italiaanse familie Della Robbia maakte vanaf de 15de eeuw beelden in prachtige kleuren blauw en groen. Hun werk is beroemd over de hele wereld en nog steeds te zien. Hoe zij deze beelden maakten en zo mooi glazuurden, probeerden ze geheim te houden. De concurrentie lag op de loer, maar......In het Bijbels Museum in t/m 9 mei een expositie over de familie Della Robbia te zien en met ingang van 14 december is er elke zondag een workshop voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar: Het familiegeheim van Della Robbia. Na een korte rondleidjng over de expositie wordt het spannende verhaal over het geheim van de Della Robbia's verteld. Daarna gaan kinderen zelf een `mini Della Robbia' maken. Met acrylverf worden beeldjes beschilderd die mee naar huis genomen mogen worden.

Workshop Het familiegeheim van Della Robbia voor kinderen van 6-12 jaar in het Bijbels Museum, Herengracht 366-368, Amsterdam op 14 dec om 14u. Kosten €4,50. Res 020-6242436.

De vrijheid zoekenDe vrienden van theatermaakster Daphné Laquière: Mier, Schaap, Eend, Krokodil en Koe zoeken huppelend de vrijheid. Maar Appel en Bloem willen dat ook wel. Zo ontstaat Wei, een dansvoorstelling over het verschil tussen alleen zijn en samen zijn. Zaterdag 13 december wordt Wei in het Amsterdamse Jeugdtheater De Krakeling door HetPaleis gespeeld als onderdeel van het Alle 13 Goed Weekend; dertien (jeugd)theatergezelschappen spelen gedurende het jaar een voorstelling waaraan activiteiten zijn verbonden, zoals workshops, spelletjes of een expositie. Deze zondag wordt er na Wei een leuk dominospel gespeeld.

Wei (4+) door Het Paleis op za 13 dec om 14u30 Jeugdtheater De Krakeling, Nieuwe Passeerdersstraat 2, Amsterdam. Kaarten kinderen van 4 t/m 17 jaar, begeleiders €7. Res 020-6245123.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl