VOORKEUR THEATER

Samenzwering

Theu Boermans en zijn Theatercompagnie bewerken John Kennedy Tooles satirische zedenroman Een samenzwering van idioten voor toneel. In de Samenzwering komt de onaangepaste intellectuele veelvraat Ignatius J. Reilly niet los van zijn moeder. Tot die moeder hem de straat op stuurt en hij als Don Quichote een kruistocht tegen de moderne tijd begint. Overal waar hij komt zaait hij ophef, verwarring en chaos. Hij tracht een opstand te ontketenen onder allochtone fabrieksarbeiders, hij raakt betrokken bij een handel in porno voor scholieren en hij zet een striptease-tent op stelten. Boermans heeft zijn Compagnietheater omgetoverd in een enorme vleeskleurige baarmoeder van aan elkaar genaaide steunkousen, met centraal achterin een ronde opening met een spleet. Ook alle meubels in de baarmoeder zijn verpakt in panty-stof, waardoor het lijkt op een inpakkunstwerk van Christo. Middelpunt is de jonge Iwan Walhain, die de rol van Ignatius J. Reilly speelt. Net als in de roman draagt hij vooroorlogse jongenskleding, een houtje-touwtje-jas en een pet met oorkleppen. Deze vloeken hevig met zijn mannelijke Chiel-Montagnesnor. Zijn wat kinderlijk, mollig gezicht met argeloze kraaloogjes en engelenkrullen geven hem het juiste voorkomen van een papjongetje, een moederskind. Vanavond in Amsterdam in première.

Première 11 dec in het Compagnietheater, Amsterdam. Aldaar t/m 10 jan. Inl 020-5205320 of www.theatercompagnie.nl

Dolly

In Dolly and the art of being myself spelen en mimen Suzan Boo-gaerdt en Bianca van der Schoot twee fans van countryzangeres Dolly Parton. Ze willen niets liever dan Dolly zijn. Want die is tenminste `echt'.

Maar wie zijn ze dan zelf? Ze kleden zich als Dolly (blonde krullenpruik, bijgevulde boezem), playbacken haar vaste grappen en zielige verhalen, ze doen een make over, maar ze blijven vooral twee spelende kleine meisjes. Mooiste dialoog: ,,Wat is je favoriete eten?'' ,,Warm eten.''

Tournee t/m 1 april. Inl. 020-6277555, www.viarudolphi.nl

Tim van Athene

Gerardjan Rijnders schrijft en regisseert een bewerking van Shakespeare's Timon van Athene. Bij Rijnders is Tim een hedendaagse rijkaard die een politieke partij heeft opgericht. Hij wordt `Van Athene' genoemd omdat hij de Griekse beginselen is toegedaan. Tim heeft een kring van kunstenaars en intellectuelen om zich heen, die hem laat vallen als zijn geld op is. Tim van Athene is een toneelstuk op locatie van ZT Hollandia en het Toneelhuis. Vanavond première in Antwerpen.

T/m 21 dec Halfweg, Suikerfabriek, Haarlemmerstraatweg 3. Inl 020-6242311 of www.zthollandia.nl.

Zullen we het liefde noemen

Oostpool speelt het nieuwe toneelstuk van toneelschrijver Peer Wittenbols. Gynaecoloog Dolf W. wordt vrijgesproken na te zijn vervolgd voor een fatale medische fout. Zijn nieuwe vrouw en zijn beste vriendin willen de vrijspraak vieren. Dat lijkt Dolf, die zich weinig feestelijk voelt, een uitgelezen kans om te vertellen wat hem dwars zit. De vrouwen laten het er niet bij. Wittenbols stapt in de traditie van Edward Albee en Lars Noren: harde confrontaties in de intieme sfeer.

T/m 14 dec Huis Oostpool, Nieuwstraat, Arnhem. Tournee t/m 7 feb. Inl 026-4459625 of www.oostpool.nl.