VOORKEUR REGIO

ALKMAAR

Ashton Brothers De Ashton Brothers (Pepijn Gunneweg, Pim Muda, Joost Spijkers en Friso van Vemde) vonden elkaar op de Kleinkunstacademie en zijn inmiddels al geruime tijd op eigen kracht werkzaam. De tragiek van de onderman is tragikomisch variété over vier acrobaten, die zich letterlijk staande trachten te houden in de wereld van circus, slapstick en schetterend koper. 16-17 dec De Vest, Canadplein 2. Inl 072-512 7344 of www.theaterdevest.nl

AMERSFOORT

Het wijde land Aluin speelt Het wijde land van Schnitzler, over huwelijkstrouw bij een veranderende seksuele moraal. De emancipatie is mislukt omdat niemand de vrijheid aan kan en omdat met de oude waarden de gevoelens zijn weggegooid. Regisseur Erik Snel maakt de komedie zwaar genoeg om tot gepeins over het huidige hedonisme aan te zetten. En de tragedie maakt hij licht genoeg om recht te doen aan de onbeduidendheid van lege mensen. Aluin speelt dit complexe stuk met verraderlijk ongecompliceerde intonatie.

12 dec De Lieve Vrouw, Lieve Vrouwestraat 13. Inl 033-4226555 of www.lievevrouw.nl

Lezing

Op 14 dec (14u-17u) is er een Literair Forum over de betekenis van de `stad'in de literatuur. Kester Freriks praat met Armando, Helga Ruebsamen en Hans Maarten van den Brink. Armando Museum, Langegracht 36. Inl 033-4614088 & www.armandomuseum.nl

BERGEN

Beelden

Het Noordhollandse Bergen was in de vorige eeuw niet alleen een dorp van schilders en schrijvers, maar ook van beeldhouwers. Het Museum Kranenburgh toont deze winter een overzicht van de beeldhouwkunst in Bergen, van vroeger en nu. In en om het museum zijn sculpturen opgesteld van 31 beeldhouwers die in Bergen hebben gewerkt, zoals John Rädecker, Tjipke Visser en Willem Reyers.

`Beelden in Bergen, van John Rädecker tot heden', Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, Bergen, t/m 28 mrt. Di t/m zo 13 tot 17 u. gesloten op 25 dec. en 1 jan. Inl 0725898927.

HAARLEM

Lustrum Brigitte Kaandorp en Bert Klunder brengen in de Haarlemse Lichtfabriek een bonte avond van het christelijke Mea Culpa College. Klunder speelt de rector die de avond aan elkaar praat, Kaandorp speelt alle getikte leraressen: de verbitterde lerares Nederlands, een stokoude docente die een penning van verdienste krijgt, de lerares Duits die solistisch een stukje Walküre kwinkeleert met bijpassende hoofddeksels,

14-16 dec Lichtfabriek, Turbinehal, Minckelesweg 2. Inl 023-5121212 of www.theater-haarlem.nl

LEIDEN

Sanne Wallis de Vries Sanne Wallis de Vries spot in Stuk met cabaretwetten in een voorstelling die vóór de pauze (komisch gekeuvel) heel anders is dan daarna (vooral zang) en toch een eenheid vormt. Geen typetjes, maar wel veel persiflerende terzijdes. Van de koningin tot Mick Jagger en van Oprah Winfrey tot een nummertje Duitse porno. Niets is voorspelbaar, alles komt ter sprake in dit intrigerende zelfportret van een dertiger die de weg naar Hamelen kwijt is.

15-16 dec Leiden, Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl. (071) 516 3899 of www.leidseschouwburg.nl

HOOFDDORP

Op 15 dec organiseert het Podium voor Architectuur de lezing Shopping! over modern winkelgedrag en de gevolgen voor architectuur. Sprekers: Fons Verheijen en Niek van Vugt.

Het Oude Raadhuis, Raadhuisplein 7. Inl 023-5669589.

NAARDEN

Messiah

The Messiah van Händel wordt 17 dec 19u30 in de Grote Kerk uitgevoerd door het koor van de Ned. Hänelvereniging, solisten en het Randstedelijk begeleidingsorkest olv Thijs Kramer.

UTRECHT

Messiah

The Messiah van Händel wordt 11 dec 20u olv Richard Egarr uitgevoerd door Concerto Amsterdam, het Antwerpse koor La Furia, Emma Kirkby, Patrick van Goethem, Nico van der Meel en Frans Fiselier.

Verteltheaterdagen

Op zaterdag 13 december begint in Rasa het jaarlijkse festival De Verteltheaterdagen dat de zich afspeelt in diverse Utrechtse theaters. Acteur Peter Faber geeft een voorproefje van de nieuwe familievoorstelling Het verdwenen verhaal. Fred Delfgaauw gebruikt poppen voor zijn voorstelling Kronkels. En in Gotf! vertelt de Vlaamse theatermaker Geert Hautekiet over de laatste kruistocht, gelopen door één man.

Kaarten en reserveren Rasa 030-2316040. Kassa open di t/m za 14-18u zon 21 dec 11-14u. Inl www.verteltheater.nl

Muziekdag

In het kader van de Culturele Zondagen staat Utrecht 14 december in het teken van Dag Muziek {nl}. Op diverse podia zijn optredens van soundscape tot symfonie, van jazz tot klassiek, van barok tot wereldmuziek. Op het SJU Jazzpodius treden op Turqumstances: Circumstances, een groep die Turkse en westerse muziek combineert. En in de Japanse pianiste Tomoko Mukaiyama speelt voor 1 persoon op haar concertvleugel in een goederenlift. Verder koren, jeugdorkesten en kwartetten.

Dag Muziek. Alle locaties 11-17u. Passepartout €5, o.a. te koop bij de kassa van Vredenburg. Inl www.culturelezondagen.nl