VOORKEUR MUZIEK

Muziekdagen

Het programma van de veertiende editie van de Nederlandse Muziekdagen in het muziekcentrum Vredenburg is samengesteld door Willem Breuker. Meer dan 400 musici werken mee aan dit driedaagse festival met een zeer gevarieerde samenstelling: muziek van oa Unico Willem graaf van Wassenaer, Konrad Boehmer, Louis Andriessen, Jaap Kool, Dr. Peter van Anrooy en een stoelendans tijdens een marathon van vier pianisten.

Ned. Muziekdagen: 12 t/m 14 dec. MC Vredenburg Utrecht. Res 030-2314544.

Yakov Kreizberg

Onder de titel Franse magie dirigeert Yakov Kreizberg het Nederlands Philharmonisch Orkest op 13 en 16 december in het Amsterdamse Concertgebouw in een Frans programma.

Van Debussy klinkt de Prélude à l'áprès-midi d'un faune, van Dutillleux het celloconcert Tout un monde lointain' (solist: David Geringas), van Fauré de suite Pelléas et Mélisande en van Ravel de tweede suite Daphnis et Chloé.

Concertgebouw Amsterdam 13 en 16 dec 20u15 (vanaf 19u30 muziekcafé in de Spiegelzaal). Res 020-6718345.

Ricky Lee Jones

Jazzy singer/songschrijfster die in het verleden banden met geestverwant Tom Waits onderhield, hervindt op haar nieuwe cd The Evening Of My Best Day de vorm van haar titelloze debuut uit 1979 met de hit Chuck E's in love. Jones (Detroit, 1954)) is in sommige opzichten nog steeds de hippie van toen en noemt zichzelf ook een `protest singer'. Ze fulmineert in liedjes als Ugly man en Tell somebody tegen George W. Bush en de gewraakte Patriot Act die de vrijheid van meningsuiting in de VS beknot.

13 dec (21u) Melkweg Max, Amsterdam. Res 020-5318181.