VOORKEUR BEELDENDE KUNST

Jacob Maris

In het Teylers Museum is een overzichtsexpositie te zien met zo'n zestig schilderijen en aquarellen van Jacob Maris (1837-1899): prachtig los geschilderde, sfeervolle landschappen vol meesterlijk getroffen licht- en kleureffecten. Jacob Maris, één van de drie schilderende broers begon zijn loopbaan als leerling in de ateliers van de gevestigde schilders J.A.B. Stroebel en Huib van Hove. Deze leermeesters lieten zich in hun eigen werk sterk inspireren door de gouden tijd van de Hollandse schilderkunst en hun invloed is in het vroege werk van Maris dan ook zichtbaar. Tijdens een verblijf in Parijs in 1865-1871 doet zich in Maris' werk de invloed gelden van de landschapschilders uit de School van Barbizon. Maar ook de Hollandse Gouden Eeuw blijft hij trouw. Uit Parijs teruggekeerd in Den Haag richtte Maris zich op landschappen en stadsgezichten, waarin vooral de vrijheden opvallen die de schilder zich veroorloofde. De Afgesneden molen (1872) bijvoorbeeld, doet zijn naam eer aan door zich in ruwe, brede penseelstreken te concentreren op de horizontale vlakverdeling van een vaart, terwijl slechts de onderzijde van een windmolen zichtbaar is. En stadsgezichten blijken soms aan de fantasie ontsproten combinaties van gebouwen uit Amsterdam, Den Haag of Dordrecht. Merkwaardig genoeg is de waardering voor Jacob Maris in de negentiende eeuw in Nederland geringer geweest dan in het buitenland. Met name Britse en Amerikaanse verzamelaars waren in die tijd grootafnemers.

Jacob Maris (1837-1899) t/m 8 febr in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di-za 10-17u, zo 12-17u. Van 7 maart t/m 12 mei in Museum Jan Cunen, Oss.

Martin Kippenberger

Martin Kippenberger (1953-1997) was een alleskunner, anarchist en provocateur. In één onophoudelijke stroom produceerde hij schilderijen, sculpturen, installaties, teksten, tekeningen en architectuurmodellen. In het Van Abbemuseum is op een overzichtsexpositie te zien hoe virtuoos hij was, hoe gretig hij de kunst naar zijn hand probeerde te zetten en hoe gepassioneerd hij op zoek was naar de waarheid hoewel hij wist dat die niet bestond.

Overzichtstentoonstelling Martin Kippenberger tot 1 febr Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven. Di-zo 11-17u.

Dolf Henkes

Ter ere van zijn 100ste geboortedag wijden vier Rotterdamse musea een expositie aan de Rotterdamse kunstenaar Dolf Henkes (1903-1989). Henkes had veel aandacht voor havenarbeiders, arme doorgangspassagiers en prostituees en is de zichtbare werkelijkheid trouw gebleven. Zijn vroegste havengezichten in het Maritiem Museum, zijn los-expressionistisch van stijl. In het Chabot Museum worden zijn jongensnaakten getoond; Boijmans exposeert monumentaal werk en intrigerend zijn de (zelf)portretten in Het Schielandshuis.

100 jaar Dolf Henkes. Div. musea.

Niek Kemps

Al jaren droomt beeldend kunstenaar Niek Kemps (1952) van een verborgen museum, een geheime plek waar de mooiste kunstschatten zich schuilhouden voor de buitenwereld. In het Centrum Beeldende Kunst in Dordrecht geeft Kemps een voorproefje. Via enorme doeken met fotografische afbeeldingen transformeerde hij de expositieruimte tot een architectonische installatie vol ingenieuze doorkijkjes. Behalve zijn eigen recente beelden zijn ook werken van 20 collega's te zien.

Niek Kemps, Cross eyes t/m 17 jan Centrum Beeldende Kunst, Voorstraat 180, Dordrecht. Wo t/m za 12-17u.

En verder

Johan Barthold Jongkind tot 18 jan Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41. Di-zo 11-17u; Ron Mueck, beelden t/m 18 jan in De Hallen, Grote Markt 16 Haarlem. Di-za 11-17u, zo 12-17u; Negerplastieken & Moderne Meesters. Carel van Lier 1897-1945 t/m 31 jan Museum Moderne Kunst Arnhem, Utrechtseweg 87. Di-vr 10-17u, za en zo 11-17u; De kunst van het bewaren t/m 11 jan Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129-131, Enschede. Di-zo 11-17u; Magic Pencil. Hedendaagse Britse kinderboekillustraties t/m 4 jan in het Gemeentemuseum Helmond, Kasteelplein 1. Di-vr 10-17u, za zo 13-17u.