VOORKEUR AMSTERDAM

EXPOSITIE

Henrik Hakansson

De Zweedse kunstenaar Henrik Hakansson (1968) doet onderzoek naar relaties tussen kunst, natuur en wetenschap d.m.v. grondige observatie en registratie van planten en dieren. In zijn recente werk concentreert hij zich op uitstervende vogelsoorten. Hangend aan het plafond van een zaal in De Appel tonen monitoren beelden van de Balispreeuw, een inheemse maar zeldzame vogelsoort op Bali. Hakansson documenteert zijn ondervindingen met artikelen die hij vond op internet en met geluidsopnames die hij in Artis maakte. Ook de Gurney's Pitta, een zangvogel uit het regenwoud van Thailand, wordt belicht. Het terras van De Appel richtte de kunstenaar in met vogelhuisjes. Camera's maken hier opnames van vogels die de instelling buiten openingstijden bezoeken.

Solotentoonstelling Henrik Hakansson. De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam. T/m 11 jan, di t/m zo 11-18u. 020-6255651 www.deappel.nl.

VEILING

Kostuums

Het oudste theaterkostuumverhuurbedrijf van Nederland, Gerritsen, gaat een groot deel van haar collectie veilen. De meest uiteenlopende kleding zo'n 6000 stuks van Lodewijkjurken tot topstukken van Toneelgroep Amsterdam en de Nederlandse Opera komen van 16 t/m 19 december bij Veilinggebouw De Zwaan onder de hamer.

Kostuumveiling van 16 t/m 19 dec bij De Zwaan, Keizersgracht 474 elke dag om 14u en 19u. Kijkdagen 11 dec 10-21u, 12, 13, 14 dec 10-17u. Inl www.kostuumverhuur.nl

FILM

Lola Montes

In Lola Montes, de wrange film van Max Ophüls uit 1955, vertelt Lola Montes zelf in een wonderlijke raamvertelling, als circusattractie, haar woelige en droeve levensgeschiedenis met vele minnaars in vele landen van het negentiende-eeuwse Europa. Het was de laatste film van Ophüls, waar de producenten in bleven snijden tot ze dachten een succesvolle versie te hebben. Het Filmmuseum vertoont een mooie restauratie.

13 en 14 dec, Filmmuseum. Res 020-5891400.

POP

Jay Farrar en Greg Trooper

Spelen ze samen of apart, dat is de vraag bij deze mannen. Singer/songwriter Greg Trooper is een protegé van Steve Earle. Hij verruilde al jong New York voor Nashville waar hij een aantal mooie platen opnam. Jay Farrar werd een van de vaders van de alt.country toen hij en Jeff Tweedy de garagerock vaarwel zei, een dosis country in zijn muziek stopte en de naam van hun groep veranderden in Uncle Tupelo. Tegenwoordig doet hij het in zijn eentje.

16 dec 22u Paradiso. Res 020-6264521.

MUZIEK

Cappella Amsterdam

Het koor Cappella Amsterdam voert olv dirigent Daniel Reuss twee missen uit voor koor a cappella. Van Johannes Ockeghem (1430-±1497) klinkt het Requiem, gecomponeerd bij het overlijden van Karel VII. Van Frank Martin (1890-1974), een Zwitserse componist die sinds 1946 in Nederland woonde, klinkt de Messe pour double choeur a capella. Martin schreef het stuk in 1921 voor zichzelf, pas in 1963 werd het uitgevoerd.

Cappella Amsterdam: 14 dec 14u30 Waalse Kerk A`dam. 020-622 6079.