UM speurt naar dwalingen rechter

De juridische faculteit van de Universiteit Maastricht (UM) gaat veroordeelden bijstaan die menen ten onrechte vast te moeten zitten. Maastrichtse rechtenstudenten bekijken voor mensen die langer dan vier jaar de gevangenis in moeten, of er mogelijk sprake is van een rechterlijke dwaling. Dat meldde de UM gisteren.

Het project `Gerede Twijfel' is nieuw voor Nederland. In Amerika heeft een aantal juridische faculteiten al zo'n project. Daar heeft men volgens de UM veel spectaculaire resultaten geboekt. Door het onderzoek van rechtenstudenten zijn al verscheidene onschuldig veroordeelden vrijgelaten die in de dodencel op hun executie zaten te wachten.

Alleen de beste studenten van de UM mogen deelnemen aan de onderzoeken. Zij worden intensief begeleid. Bovendien is er een raad van toezicht, die bestaat uit prominente leden van de Nederlandse juridische gemeenschap.

Een van de leiders van het project, prof. P. van Koppen, zijn rechterlijke dwalingen inherent aan een rechtsysteem. ,,Elk bewijs, ook DNA, kent een marge van onzekerheid. De rechter hoeft bij zijn veroordeling ook niet zeker te zijn, hij hoeft alleen maar overtuigd te zijn van de schuld van de verdachte. Die marge zorgt voor rechterlijke dwalingen.''

De UM wil op deze manier niet alleen mensen helpen, maar ook de oorzaken van de rechterlijke dwalingen onderzoeken. Mensen die een beroep doen op de UM, hoeven daar niets voor te betalen. De rechtenstudenten pakken niet alle zaken aan die binnenkomen. De veroordeelde moet bijvoorbeeld beweren niets van doen te hebben met het misdrijf.