Topman weg bij beursfonds AM na affaire

Het contract tussen bestuursvoorzitter K. de Ruiter en de beursgenoteerde projectontwikkelaar AM (Amstelland MDC) zal na juni volgend jaar niet worden voortgezet. De reden dat het bedrijf De Ruiter geen verlenging van zijn dienstverband zal aanbieden, is de omstreden afspraak die de bestuursvoorzitter vorig jaar maakte met een accountant van PricewaterhouseCoopers (PWC). ,,Het is evident dat er een relatie is'', aldus president-commissaris Cor Boonstra van AM vanochtend. De Ruiter zelf ontkent dat er een verband is met de affaire.

Uit onderzoek van deze krant bleek eerder deze week dat tijdens de overname van branchegenoot MDC door AM in 2002, een afspraak lag tussen de accountant en De Ruiter. De PWC-vennoot, die voor AM boekenonderzoek deed bij MDC, zou privé drie miljoen euro krijgen als zijn onderzoek tot een verlaging van de overnameprijs zou leiden. De verlaging wist de accountant gedaan te krijgen. Het geld is nooit uitbetaald omdat de commissarissen dat verboden. Op de aandeelhoudersvergadering van AM, gisteren in Utrecht, werd ook duidelijk dat de affaire zal leiden tot een verandering van de interne gedragscode.

Voorzitter Peter-Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die gistermiddag aanwezig was op de voor de pers besloten aandeelhoudersvergadering, stelt dat ,,de actie van De Ruiter onacceptabel is''. Volgens De Vries is het opmerkelijk dat De Ruiter na 30 juni 2004 niet blijft. ,,Dat is nooit gecommuniceerd. Daaruit leid ik af dat het aanstaande vertrek van De Ruiter natuurlijk direct verband heeft met deze zaak en dat is ook terecht'', aldus De Vries. Het contract van De Ruiter loopt formeel tot 30 juni volgend jaar. Tot die tijd blijft hij zijn positie bekleden.

Het Nivra, de beroepsorganisatie van registeraccountants, begint een vooronderzoek naar de PWC-accountant, die inmiddels is ontslagen. Het Nivra bekijkt of de accountant de gedrags- en beroepsregels heeft overtreden. Is dit het geval, dan daagt het Nivra de accountant voor de tuchtrechter.

SCHIMMIG SPEL: pagina 13

    • Mark Houben
    • Joost Oranje