Toestellen VS doel raketten Irak

In het kader van hun verscherpte offensief tegen Iraakse rebellen hebben Amerikaanse troepen gisteren tientallen mensen opgepakt en grote wapenvoorraden in beslag genomen. Het geweld ging niettemin door, waaronder een aanval op een Amerikaanse helikopter, die een noodlanding moest maken bij Mosul. De Apache is de zesde Amerikaanse helikopter in zes weken die is neergehaald. Ook een Amerikaans militair transportvliegtuig moest een noodlanding maken, op het vliegveld van Bagdad, na kennelijk door een raket te zijn getroffen. Er vielen hierbij geen slachtoffers.

Bij Mosul werden bij twee afzonderlijke aanvallen twee Amerikaanse militairen gedood en vier gewond. De overwegend sunnitische stad in het noorden van Irak herbergt veel voormalige militairen en aanhangers van Saddam Hussein. Onmiddellijk na de oorlog die Saddams bewind ten val bracht, was het er redelijk rustig, maar de laatste paar maanden is de atmosfeer er geleidelijk agressiever geworden.

In Samarra, dat wat zuidelijker ligt, werden gisteren twee leden van het nieuwe door Amerika gevormde Civiele defensiecorps gedood. Iraakse en andere bondgenoten van de VS zijn eveneens doelwit van rebellen.

In Washington meldden zegslieden van het ministerie van Defensie dat 250 van de 700 soldaten van een nieuw Iraaks bataljon er inmiddels alweer mee zijn gestopt. Het bataljon, dat in oktober zijn opleiding van negen weken feestelijk afsloot, zou de kern worden van het nieuwe Iraakse leger. Veel van de nieuwe soldaten zouden hebben geklaagd over de lage begin-soldij – 60 dollar per maand. Anderen zouden zijn bedreigd door opstandelingen.

De Iraakse regeringsraad richtte gisteren formeel een oorlogsmisdadentribunaal op dat leden van Saddam Husseins regime gaat berechten. Misdaden begaan vanaf 17 juli 1968, toen Saddams Ba'athpartij aan de macht kwam, tot 1 mei 2003 zullen ervoor worden berecht, aldus de maandvoorzitter van de regeringsraad, Abdel-Aziz al-Hakim. Het zal overigens nog maanden duren voor de eerste zaak voor de rechter komt. Eerst moeten rechters worden geworven, en worden beslist of de doodstraf zal worden toegpast.