Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Portret van de dissidente jood Hajo Meyer die het boek Het einde van het jodendom schreef. Zijn opvattingen zijn binnen de Joodse gemeenschap zeer omstreden. Volgens Meyer wakkeren joodse organisaties het antisemitsme aan om de rol van slachtoffer te kunnen blijven spelen. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Aandacht voor een nieuwe methode voor kinderen met dyslexie. Een specialiste leert hen met geluiden en gebaren lezen en schrijven. Verder: In China staat de nieuwe generatie vrouwen onder druk: als reactie op het communistische verleden geldt nu het westerse schoonheidsideaal. Jonge vrouwen laten operatief hun benen langer maken. Ned.1, 20.25-20.57u.

Nova. Het Kamerlid voor de VVD Ayaan Hirsi Ali wordt gevolgd bij een bezoek aan een islamitische school en de confrontatie met de onderwijzers over de vraag wie in Nederland de baas is: Allah of de staat. Zij gaat na de reportage in debat met voorzitter Saïd Benayad van de ISBO, de koepelorganisatie van moslimscholen in Nederland. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Zembla. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.15-22.00u.

De kinderen van Arna. Over het tragische lot van de kinderen die meededen aan het Palestijnse theatergroepje van Arna Mer (1929-1995) dat zij in haar laatste levensjaren op de westelijke Jordaanover leidde. Haar zoon, Juliano Mer Khamis, maakte toen opnamen. Door de Israëlische bezetting van de stad kwam er een einde aan het vredesproject. Vorig zocht Khamis de `kinderen' nog een keer op. Ned.1, 23.07-0.05u.

PRAATPROGRAMMA

Na de diagnose. Gesprek met ouders van verslaafde kinderen over schuld, schaamte, zorg en verdriet. Aan de orde komt ook de vraag of je het verslaafde kind het huis uitzet. Ned.1, 21.57-22.37u.

MUZIEK

André Rieu. Tweede deel van het concert dat André Rieu en zijn orkest in Toscane gaf ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum. Met o.a. Schenkt Man sich Rosen in Tirol en Vino. Ned.2, 21.40-22.30u.

NPS Jazz: Muddy Waters. Herhaling uit maart van dit jaar van het portret van de in 1983 overleden blueslegende Muddy Waters. Aan het woord komen o.a. Keith Richards, Bonnie Raitt, B.B. King en Buddy Guy. Ned.3, 23.50-0.40u.

LEVENSBESCHOUWING

Heilig vuur. Aandacht voor de ruim een jaar geleden verdwenen Nederlanders op de Filippijnen. De moeder van twee van de drie vermisten hoopt dat ze nog steeds leven. Verder de fusie tussen de protestantse kerken en een gesprek met Harry Mulisch over de goddelijke scheppingskracht van de literatuur. Ned.1, 22.37-23.07u.

FILM

What Women Want (Nancy Meyers, 2000, VS). Nadat een haardroger in zijn badkuip is gevallen, kan reclameman Mel Gibson hóren wat vrouwen denken. Mild-feministische komedie benut melodramatische mogelijkheden van dit gegeven effectiever dan de komische. Net5, 20.30-23.05u.

.Midnight in the Garden of Good and Evil (Clint Eastwood, 1997, VS). Kevin Spacey als ondoorgrondelijke rijkaard in het diepe zuiden van Savannah, Georgia, die naar eigen zeggen uit zelfverdediging zijn jonge minnaar doodschoot. New Yorkse journalist John Cusack onderzoekt deze zaak en leert de nogal excentrieke lokale bevolking kennen. Intelligente karakterstudie van Eastwood naar de non-fictie-bestseller van John Berendt. RTL5, 20.30-23.25u., met reclame.

.Ruthless People (Jim Abrahams, David Zucker & Jerry Zucker, 1986, VS). Weinig subtiele, maar vaak zeer grappige komedie over een Hollywoodparvenu (Danny DeVito), die op het punt staat zijn onuitstaanbare vrouw (Bette Midler) te vermoorden. Ze wordt echter ontvoerd door een onhandig stel. Hij verhoogt vrijwillig de losprijs. Net5, 23.05-0.45u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Musicus Willem Breuker vertelt over de Nederlandse Muziekdagen in Utrecht. Radio 1, 19.04-20.00u.

Sesjun. Uit het Beauforthuis in Austerlitz een optreden van Fra Fra Sound. Radio 4, 23.00-24.00u.

De razende reporter, in de voetsporen van Egon Erwin Kisch. Tweede deel van een drieluik over nieuwe landen die in mei van het volgend jaar tot de Europese Unie toetreden. In deze aflevering gaat het om de positie van Duitse en Russische minderheden in de toekomstige EU-lidstaten. Morgen, 747AM, 16.02-16.45u.