Serviër krijgt 17 jaar cel voor rol in bloedbad in Srebrenica

De Bosnisch-Servische officier Dragan Obrenovic is gisteren door de rechters van het Joegoslavië-tribunaal tot zeventien jaar cel veroordeeld voor zijn rol in de massamoord van Srebrenica.

De 40-jarige Obrenovic legde in mei van dit jaar een gedeeltelijke schuldbekentenis af. In ruil voor deze bekentenis – en samenwerking met het VN-hof – lieten de aanklagers de zwaarste aanklacht, genocide, vallen. Ze eisten een straf van vijftien tot twintig jaar. Obrenovic' advocaten vonden twaalf jaar het maximum.

Vorige week werd Momir Nikolic, de eerste Bosnisch-Servische commandant die voor het tribunaal schuld bekende aan de massamoord in Srebrenica in 1995, tot 27 jaar celstraf veroordeeld. Nikolic had een actieve rol bij de selectie van de executieplaatsten, terwijl Obrenovic' aandeel bestond uit het beschikbaar stellen van zijn manschappen voor de massamoord. Obrenovic was stafchef en waarnemend commandant van de Zvornik-brigade van het Drina-korps.

Rechter Liu noemde gisteren tijdens het voorlezen van het vonnis een aantal verzachtende omstandigheden. Obrenovic werkte al voor zijn arrestatie in april 2001 samen met het bureau van de hoofdaanklager Carla Del Ponte. Hij heeft, aldus Liu, tijdens zijn verhoren open en eerlijk geantwoord. Hij was voor de oorlog in Bosnië een gerespecteerd burger die niet discrimineerde, en hij heeft nog tijdens de oorlog een aantal moslims geholpen. Ook heeft hij zijn schuld bekend en ,,oprecht spijt betuigd'', aldus Liu. Aan de andere kant had Obrenovic de autoriteit om het moorden tot staan te brengen, en heeft hij dat niet gedaan, aldus de rechter.

Tijdens zijn proces zei Obrenovic dat hij de ,,gewetenswroeging'' al kreeg toen hij vlak na de moord op de zevenduizend moslims in de zomer van 1995 een overlevende op de radio hoorde. Hij sprak daarover met een meerdere, generaal Radislav Krstic, en vroeg hem naar de reden voor de massamoord. Die weigerde, zo zei Obrenovic, om over het onderwerp te praten.

Generaal Krstic is tot nu toe de enige verdachte die door het VN-hof is veroordeeld voor genocide na de val van Srebrenica. Hij wacht op de behandeling van het hoger beroep dat hij heeft aangetekend tegen een veroordeling tot 46 jaar door het Joegoslavië-tribunaal.

Nicolic en Obrenovic zijn samen aangeklaagd met de Bosnische Serviërs Vidoje Blagojevic en Dragan Jokic. Die twee laatsten ontkennen nog steeds iedere schuld aan de massamoord in Srenrenica. In hun proces, dat vandaag verder gaat, spelen de getuigenissen van Nikolic en Obrenovic een belangrijke rol.