PSV komt voor top in breedte te kort

Iets meer dan tien minuten waande PSV zich gisteravond voor het eerst in de historie van de Champions League in de tweede ronde van het toernooi. Deportivo-invaller Albert Luque maakte echter met een vrije trap van zo'n 25 meter een einde een half uur voor tijd aan het gedroomde `wonder van Eindhoven'. De ploeg van Guus Hiddink won de strijd uiteindelijk toch met 3-2, kreeg een staande ovatie van het publiek, maar is na de winter veroordeeld tot het UEFA-Cuptoernooi. De namen van AS Monaco en Deportivo la Coruña zitten morgen bij de loting voor de achtste finales van de Champions League tussen de zestien kokertjes.

In een avond waarin PSV naar vermogen de strijd van `alles of niets' tegen Deportivo opvoerde, viel de Nederlandse landskampioen weinig te verwijten. Aanvankelijk leek zich zelfs een ideaal scenario voor de roodwitte formatie te gaan voltrekken. Terwijl de defensie wankelend overeind bleef tegen de sluwe Spaanse aanvallers, opende John de Jong verrassend de score met een schot dat via de binnenkant van de paal in het doel verdween. Een paar minuten na rust was het feest in het niet eens volledig gevulde Philips-stadion compleet toen Arjen Robben na een korte solo de 2-0 achter José Francisco Molina werkte. Virtueel gezien had de ploeg op dat moment het zo vurig verlangde doel gehaald. Maar de voorsprong bleek achteraf te vroeg binnengehaald.

Het verraste Deportivo van coach Javier Irureta bracht kort daarop een extra aanvaller binnen de lijnen. Nog geen minuut nadat Luque zijn ploeggenoot Sergio had vervangen waren de verhoudingen weer hersteld. Voor de vierde keer in deze editie van de Champions League werd doelman Ronald Waterreus gepasseerd door een vrije trap. PSV kwam de domper niet meer te boven. In het resterende half uur kwamen beide ploegen nog één keer tot scoren. Deportivo la Coruña gunde de dagzege aan PSV en pakte zelf de tweede plek in het eindklassement.

PSV zal met gemengde gevoelens terugkijken op het zevende achtervolgende mislukte avontuur op het hoogste Europese voetbalpodium. De selectie die na de eerste twee wedstrijden op sterven na dood was geweest, kon het toernooi toch nog met opgeheven hoofd verlaten. Met tien punten uit zes wedstrijden zou de club zich vrijwel in iedere groep hebben gekwalificeerd, maar niet in groep C. Hoewel PSV zelfs een beter doelsaldo heeft dan Deportivo gaan de Spanjaarden door op basis van het onderlinge resultaat. In La Coruña had Deportivo met 2-0 gewonnen.

Al met al gaan met AS Monaco en Deportivo de twee sterkste ploegen door naar de laatste zestien. De huidige selectie van PSV zou weinig tot niets te zoeken hebben gehad in het vervolg van het miljoenenbal. Hoewel de leiding van de Eindhovense club het graag anders zou zien, wordt het gat tussen de top van de Nederlandse eredivisie en de sterrenformaties uit landen als Spanje, Engeland en Italië ieder jaar eerder groter dan kleiner. In een groot voetballand als Spanje bindt een ploeg als Deportivo week in week uit de strijd aan tegen een topploeg. PSV zal nu weer tot medio volgend jaar moeten wachten voordat de ploeg wederom een paar wedstrijden mag acteren tegen de beste formaties uit Europa.

Een sprekend voorbeeld van het verschil in niveau tussen Nederland en de Europese top is de situatie van Mateja Kezman. De spits is in de eredivisie door niets en niemand te stoppen. In drieëneenhalf jaar tijd wist hij maar liefst 89 competitiedoelpunten te maken. De Serviër roept tegen iedereen die het horen wil dat hij toe is aan een avontuur bij een Europese topploeg. Op het hoogste niveau heeft Kezman echter nooit zijn doeltreffendheid kunnen aantonen. Ook tegen de verdedigers van Deportivo la Coruña maakte de nummer negen van PSV – die nu 1.294 minuten droog staat in de Champions League – geen enkele kans. Het zal zijn zoektocht naar een nieuwe werkgever er niet eenvoudiger op maken.

Als hij in de winterstop niet wordt verkocht is de spits de komende maanden voor PSV zowel in het UEFA-Cuptoernooi als in de Nederlandse competitie van een onschatbare waarde. Een vervanger voor de goaltjesdief heeft Hiddink niet zomaar in huis. Met grote jaloezie zal hij gisteravond naar de bank van Deportivo la Coruña hebben gekeken waar zeer bruikbare aanvallers als Luque, Walter Pandiani en Pedro Munitis gewoon als reserve begonnen. Monaco, de andere concurrent in groep C, trok eerder dit seizoen Real Madrid-aanvaller Fernando Morientes aan voor de geblesseerde topscorer Shabani Nonda. PSV had gisteren als vervanger voor Kezman alleen de pas 18-jarige Johann Vonlanthen achter de hand.

Het verschil tussen de hoop op het bereiken van de Europese top en de realiteit van alle dag is dan ook een stuk groter dan het `bijna wonder van Eindhoven' deed vermoeden.

PSV

3

Deportivo (Spa)

2

Ruststand 1-0. 14. De Jong 1-0, 48. Robben 2-0, 59. Luque 2-1, 83. Pandiani 2-2, 90. De Jong 3-2. Schds: Collina (Ita). Tsch: 30.000. Gele kaart: Vogel (PSV).

    • Koen Greven