Pianiste Martha Argerich verleidelijk in Don Juan

Een van zelfkwellingen en twijfel vervulde intellectueel, altijd op zoek naar de zin van alle dingen. Zo zag de Oostenrijkse dichter Nikolaus Lenau de legendarische vrouwenverleider Don Juan. Richard Strauss nam deze visie over in zijn eerste meesterwerk, het symfonische gedicht Don Juan, dat gisteravond door het Orchestre Philharmonique de Luxembourg onder Alexander Rabinovitch-Barakovsky opzwepend uiteen werd gezet.

Rabinovitch typeerde de held als een neuroot; heroïsch en flamboyant, maar ook wanhopig eenzaam. Don Juans zelfverkozen, door een generale pauze aangeduide dood, klonk huiveringwekkend. Daarna voerden Strauss én Rabinovitch de arme vrouwenhater mee naar de metafysische wereld, waar zijn ziel werd schoongespoeld door hemelse klanken.

Verleid door de onweerstaanbaar musicerende meesterpianiste Martha Argerich, keerden Rabinovich en het Orchestre Philharmonique de Luxembourg in Beethovens Eerste pianoconcert terug op aarde om de prille en ongecompliceerde liefde voor het leven en de liefde te bezingen. Argerich en Rabinovitch, die als pianoduo een aantal mooie cd-opnames maakten, bleken elkaar ook als solist en dirigent buitengewoon goed aan te voelen. Ondanks haar lange staat van dienst heeft Argerich nog niets van haar muzikale spontaniteit verloren. Haar temperamentvolle pianospel is ontwapenend en ontroerend, maar ook geraffineerd en vol verbeeldingskracht. Argerich gaf aan, Rabinovitch en het orkest volgden, en Beethoven klonk mooier dan ooit tevoren.

Met woeste armbewegingen trachtte Rabinovitch daarna Debussy's La mer te dramatiseren, maar hier kon het orkest de grillige dirigent niet meer goed volgen. In Ravels Pianoconcert in G wist de subliem spelende Argerich daarna opnieuw al met haar zwoele en eigenzinnige inzet alle aanwezigen te betoveren, zodat Rabinovitch en het orkest boven zichzelf uitstegen. Het resultaat was een onvergetelijke Ravel; woest en teder, sensueel en sereen, speels en een beetje waanzinnig.

Concert: Martha Argerich (piano), Orchestre Phiharmonique de Luxembourg o.l.v. Alexander Rabinovitch-Barakovsky. Gehoord: 10/12 Concertgebouw, Amsterdam.

    • Wenneke Savenije