P.C. Hooftprijs voor Cees Nooteboom

De P.C. Hooftprijs 2004 is toegekend aan de schrijver Cees Nooteboom (1933) voor zijn hele oeuvre en in het bijzonder voor zijn proza.

Cees Nooteboom verbleef in Spanje toen hij het nieuws hoorde. Gisteren ontving hij in Madrid een belangrijke culturele onderscheiding.

Nooteboom ontving eerder de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele werk (1992) en daarnaast veel buitenlandse prijzen, waaronder in 1982 de Pegasus-prijs voor zijn bekendste roman Rituelen. Voor zijn hele oeuvre ontving hij de Europese Aristeion-prijs (1993) en dit jaar de Hamburger Goethe-Preis en de Oostenrijkse staatsprijs voor literatuur.

Nooteboom is behalve als romanschrijver, vooral bekend van zijn reisverhalen, onder meer Berlijnse notities (1990) en De omweg naar Santiago (1992), een genre waarvan hij in Nederland de voornaamste vertegenwoordiger is. De jury schrijft dat ,,het prozawerk van Cees Nooteboom wat betreft literaire zeggingskracht, reikwijdte en oorspronkelijkheid tot het beste behoort wat de afgelopen vijftig jaar in Nederland is voortgebracht''.

Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro. Daarvan hoeft, anders dan in eerdere jaren, niet langer bijna de helft te worden besteed aan publicaties of activiteiten die verband houden met het bekroonde oeuvre. De jury, onder voorzitterschap van emeritus hoogleraar literatuurwetenschap Elrud Ibsch, bestond verder uit Herman Franke, Bas Heijne, Barber van de Pol en de Franse diplomaat en vertaler Philippe Noble. Eerdere laureaten in het genre proza waren Gerrit Krol (2001), F.B. Hotz (1998), en A. Alberts (1995).

NOOTEBOOM: pagina 9