OM NAAR UIT TE KIJKEN

BEELDENDE KUNST

Liefde uit de Hermitage

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam zijn vanaf morgen ruim 250 kunstwerken te zien uit de Hermitage in St. Petersburg. Liefde is het overkoepelende thema van de expositie. Naast Griekse, Romeinse, Egyptische en Aziatische kunst zijn er meesterwerken bijeengebracht van kunstenaars als Auguste Rodin, Lorenzo Lotto, Antonie van Dyck, Kees van Dongen en Maurice Denis. De expositie vormt de afsluiting van de 300-jarige herdenking van de stichting van de stad St. Petersburg.

Liefde uit de Hermitage, 12 dec t/m 18 apr in de Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. Inl 020-6386909.

THEATER

De Ring der Groothofs

Doorgaans drijven de opera-bewerkingen van kinderheld Frank Groothof zuiver op zijn eigen geestdrift, charme en dubbelrollen. Voor de grote opera-cyclus Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner riep hij de hulp in van zijn broer René Groothof. Samen maken ze een korte en vrije bewerking, waarin Wagners muziek vaak moet wijken voor de broedertwist der Groothofs.

Première 13 dec Purmarijn, Purmenrend. Tournee t/m 25 juni. Inl 0299-621462 of www.frankgroothof.nl

LITERATUUR

De wereld van Nooteboom

Het SLAA-programma `De wereld van...' is gewijd aan Cees Nooteboom aan wie gisteren de PC Hooftprijs is toegekend. Op woensdag 17 december wordt de 70-jarige dichter-essayist-romanschrijver in Amsterdam geïnterviewd door Margot Dijkgraaf en gefêteerd door zijn vrienden Philip Mechanicus, Hugo Claus, Remco Campert, Armando en Rüdiger Safranski.

De wereld van Cees Nooteboom. Wo 17 dec 20u Amsterdam, De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen. Inl 020-5535100.

POP

The Strokes

Messcherp gitaarwerk, sterke songs en schmierende zang van Julian Casablancas: The Strokes behielden hun combinatie van New-Yorkse cool en verzengende wave-rock, al leidden hun tweedehands-colberts en dunne stropdasjes niet tot revolutie in de modewereld. De uitstekende rockband heeft eindelijk genoeg repertoire om meer dan een uur te vullen en uit het clubcircuit te knallen.

12 dec (20u) Music Hall, Amsterdam ZO. Inl 0900-3001250.

MUZIEK

Berlioz

Het Berlioz-jaar 2003 wordt besloten met een Berlioz-festival. Berlioz wordt hier gepresenteerd als `uitvinder' van de romantiek en dus klinkt ook muziek van andere romantici, als Beethoven, Liszt, Chopin en Paganini.

Hector Berlioz: 17 t/m 21 dec. MC Vredenburg Utrecht. Res 030-2314544.

DANS

Deserto Rossois de titel van een nieuwe choreografie van het duo Truus Bronkhorst & Marien Jongewaard. Het ballet gaat over twee mannen die thuiskomen bij de twee vrouwen met wie zij het huis delen. Bronkhorst maakt vaak voorstellingen over de seksen of over de strijd tussen hen. Samen met haar levenspartner Jongewaard maakte Bronkhorst in de jaren tachtig deel uit van het brutale theatercollectief Nieuw West.

Dansers: Paula Duarte, Sofia Laalej Bernal, Marc van Loon, Matthew Kelly Roman.

Première: 12 december in de Toneelschuur, Haarlem. Inl 023-5173910. Daarna tournee door het hele land.