Nachtwacht is verhuisd naar Philipsvleugel

De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn (1642) is vanmorgen voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog uit zijn vaste zaal in het Rijksmuseum verplaatst naar de Philipsvleugel van het gebouw.

Reden voor de verhuizing is de grootscheepse verbouwing van het Rijksmuseum, die ruim vier jaar zal duren en waarvan de grotendeels door het rijk voldane kosten zijn geraamd op 272,5 miljoen euro. Het hoofdgebouw is sinds maandag gesloten; op het laatste, gratis weekeinde kwamen 26.000 mensen af. De Nachtwacht is vanaf 20 december met zo'n 400 andere zeventiende-eeuwse topstukken te zien op de tentoonstelling De Meesterwerken in de Philipsvleugel.

De Nachtwacht is 4,54 meter breed en 3,79 m hoog en weegt zonder lijst zo'n 170 kilo. Het werk is eigendom van de gemeente Amsterdam, die het begin negentiende eeuw aan het Rijksmuseum in bruikleen gaf. Omdat de waarde ervan niet te berekenen valt is het doek, net als overigens de rest van de collectie van het Rijksmuseum, onverzekerd. Kunsttransportbedrijf Gerlach, met dertien mederwerkers verantwoordelijk voor de verhuizing, heeft wel een doorlopende transportverzekering, waardoor eventuele verhuisschade zou worden gedekt.

Philips ontwikkelde speciaal voor de verhuizing een beschermhoes, de zogenaamde Intelligent Protective Cover, met als doel ,,het schilderij niet te laten merken dat het het museum uitgaat'', aldus H. Vroomen van Philips. ,,Was de Nachtwacht in zijn houten frame naar buiten getakeld dan zou de temperatuur van het schilderij snel met de helft gedaald zijn wat het risico van craquelé of zelfs verlies van verf met zich meebrengt.'' In de beschermhoes die is opgebouwd uit een stalen frame van 300 kilo, een isolatielaag van speciaal schuim en een blauwe schermdeken, daalt de temperatuur minder dan een halve graad. ,,Het is net als bij de wintersport'', zegt Vroomen, ,,beter veel dunne laagjes dan één dikke''.

Op de website van Philips was de verhuizing live via webcams te volgen. Ook wetenswaardigheden als de buitentemperatuur, de temperatuur van het schilderij, de afgelegde afstand, het aantal verbruikte calorieën en de hartslag van de verhuizers werden op internet bijgehouden.