Late winstwaarschuwing van KPN

KPN heeft geklungeld met zijn winstwaarschuwing – op twee manieren. In de eerste plaats had het Nederlandse telecomconcern de slechte vooruitzichten voor zijn winstgevendheid eerder bekend moeten maken. Het is onverteerbaar dat deze informatie, die zou kunnen inhouden dat de winst vóór belastingen in 2005 zo'n 25 procent lager kan uitvallen dan de markt verwachtte, slechts zes weken na de verkoop door de Nederlandse overheid van een belang van 2 miljard euro naar buiten is gekomen.

Het was dan wel de regering die het belang verkocht en niet het bedrijf zelf, maar als de staat KPN op zijn voornemens heeft geattendeerd, had het bedrijf zijn best moeten doen om zich ervan te verzekeren dat de markt op de hoogte was van de stand van zaken. En als de overheid KPN niet van te voren heeft ingelicht, wat kan daar dan de reden voor zijn geweest?

De tweede manier waarop KPN blunderde met het slechte nieuws was door niet met harde feiten te komen toen eindelijk opening van zaken werd gegeven. Het bedrijf zei aanvankelijk tegen beleggers dat de winst in 2005 1,5 miljard euro zou bedragen – ofwel 500 miljoen minder dan de markt verwachtte. Toen beleggers het aandeel er vervolgens flink van langs gaven, noemde KPN dit een `conservatieve schatting' en zinspeelde het erop dat het resultaat 300 miljoen euro beter zou kunnen uitvallen.

Maar zelfs als dat waar blijkt te zijn, is dat nog steeds 10 procent minder dan voorzien. Een deel van de verklaring ligt in een beslissing van de toezichthouders NMA en Opta om de tarieven voor het bellen van vaste naar mobiele nummers te verlagen.

Aanvankelijk dacht het concern daardoor 110 miljoen euro aan winst vóór rente, belastingen en afschrijvingen mis te lopen. Maar dat is niet het hele verhaal. De kerndivisie van KPN voor vaste telefonie krimpt namelijk nóg sneller dan verwacht. Dat is verontrustend, niet alleen voor KPN, maar voor de hele sector.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Robert Cyran
    • Hugo Dixon