`Ik kies voor een radicaal andere benadering die teruggrijpt op een rijke traditie'

Hallo, Wouter, ben je daar nog? Het is zo stil om jou en je geheel vernieuwde socialisten. Even mopperde je nog dat je dierbare tegenstrever Balkje de monarchie schade had toegebracht. Het leek me niet echt vernieuwend en weinig socialistisch. Daarna werd het weer stil. Er waren er zelfs die dachten dat je je koffers had gepakt. Niet dus. Vorige week trakteerde je ons op een hele pagina Volkskrant. Een traktatie van gummi, kauwgum en gelatine. Er was niet door te komen.

Wat me vooral tegenviel is dat je het zoveelste slachtoffer bent van het hardnekkige misverstand dat er in Nederland pas van een heuse intellectuele discussie sprake is als je één keer de naam Hans Magnus Enzensberger laat vallen.

Gelukkig houdt met die ene naam je vertoon van reusachtige vertrouwdheid met buitenlandse denkers op. Goed, Bill Clinton noem je nog. Dan gaat het citatenboek de la in.

Tegen Bolkestein met zijn Voltaire, Montaigne, Burke, Disraeli, Gladstone, Adam Smith, Talleyrand, Spinoza en nog vijftien anderen had je toch niet op gekund. Dat is pas een zelfstandig denker.

Beste Wouter, zonder citaten red je het helaas ook niet. Waarom moet proza van politici in het algemeen en van voorzitters van de PvdA in het bijzonder altijd zo humorloos, onpersoonlijk en houtenklazerig zijn? Een lekker kontje garandeert geen lekkere pen, dat is zeker.

Ik weet, er zijn domme blondjes en er zijn domme kontjes, maar zo'n grauwe,

slaapverwekkende meligheid verwacht je zelfs van het domste kontje niet. Ik hoop dat je het door een ander hebt laten schrijven.

Ik ga er, uit respect voor lekkere kontjes, maar van uit dat je een tekstschrijver hebt moeten overnemen uit de stal van Wim Kok. De tekst – een samenvatting van je standpunten en voornemens, mag ik toch wel zeggen? – klinkt tenminste bijzonder wimkokkerig, met die hebbelijkheid van alles te willen zeggen en niets te willen overslaan en daardoor niks te zeggen. Met die handicap zó redelijk te willen lijken dat enkel de indruk overblijft dat je van alle walletjes zit te eten.

De taal van een middenpartij, met van de linkse partijen een paar ideetjes en van de rechtse partijen een paar ideetjes en met niks van zichzelf, of het moest de onaantrekkelijke manier zijn waarop de ideetjes door elkaar zijn gemixt.

Radicaal andere benaderingen die teruggrijpen op rijke tradities. Die kromtaal.

`Wouter Bos haalt uit', stond op de voorpagina aangekondigd. Nu, lauw klauwtje. Speerpunt, cultuurverandering, duizend bloemen die bloeien, fatsoenlijk niveau – dat taaltje. Je vindt dat rechts Nederland ,,getuigt van een in zichzelf gekeerde oestermentaliteit die haaks staat op de open oriëntatie waar Nederland groot mee is geworden''. Ik probeer me daar nu al dagen iets bij voor te stellen. Een oester die haaks staat op een oriëntatie?

Als rechts van jou wakker wil liggen, Wouter, zal je eerst mensentaal moeten gaan spreken.

    • Gerrit Komrij