GALERIESELECTIE

JAN KOSTER

De Nederlandse fotograaf Jan Koster kreeg bekendheid met zijn fotocollages van panoramische landschappen. Rivieren, uiterwaarden en weilanden maakte hij herhaaldelijk onderwerp van ruimtelijke foto's op breedbeeldformaat. Ook in zijn nieuwe series Dutchscapes en De Ramen staat het landschap centraal. Met Dutschscapes bracht Koster de Nederlandse kust op gedetailleerde wijze in kaart. De Ramen is een voyeuristische serie foto's die doet denken aan de schilderijen van Hopper: achter vitrages en luxaflex van woonhuizen wanen vrouwen zich onbespied.

Foto's van Jan Koster. Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. 13 dec t/m 1 febr, di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

STEEL STILLMAN

De Amerikaanse kunstenaar Steel Stillman combineert op zijn tentoonstelling Echo kleine zwart-witschilderijen op houten panelen met grote muurschilderingen. Op de schilderijen worden details van meubels en interieurs geabstraheerd tot platte vlakken, die desondanks een sterk gevoel van diepte oproepen. Ook de muurschilderingen tonen delen van architectonische ruimtes, maar dan op veel grotere schaal. Ze laten bijvoorbeeld een hoek van een kamer of gang zien, die slechts uit grove stippen is opgebouwd. Zo ontstaan optische vlakken, die voor het oog van de toeschouwer lijken te dansen.

Schilderijen van Steel Stillman. Galerie Van Gelder, Planciusstraat 9A, Amsterdam. T/m 4 jan, di t/m za 13-17u30.

PIETSJANKE FOKKEMA

Wie een bezoek brengt aan de tentoonstelling A room of one's own van Pietsjanke Fokkema, krijgt het gevoel op visite te zijn bij de kunstenaar. Over de gehele vloer van de galerie is de plattegrond van haar huis getekend, compleet met huisraad. Aan de wanden hangen tekeningen met huiselijke onderwerpen: zelfportretten van de kunstenaar en haar zoon, maar ook voorstellingen van meubels, planten en speelgoed. Fokkema begon tien jaar geleden met het tekenen van haar omgeving toen ze een nieuw atelier betrok. Lange tijd leidden deze persoonlijke tekeningen een verborgen bestaan, nu worden ze voor het eerst in deze context aan het publiek getoond.

A room of one's own, tekeningen van Pietsjanke Fokkema. Galerie De Schone Kunsten, Donkere Spaarne 32, Haarlem. 13 dec t/m 31 jan, do t/m za 13-17u.

NOG ONDERDAK

In 1994 begon verzekeringsmaatschappij NOG met het verzamelen van hedendaagse kunst. Inmiddels telt de bedrijfscollectie zo'n driehonderd kunstwerken. Bijzonder aan deze verzameling is dat ze `dakloos' is - NOG gebruikt de werken niet ter verfraaiing van het eigen kantoorgebouw, maar geeft ze in bruikleen aan culturele instellingen of musea. Op dit moment is in de galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum een groepstentoonstelling te zien met vijftien kunstenaars, onder wie David Bade, Frank van Hemert, Mariette Linders, Helen Frik en Emo Verkerk. In al hun werken staat de menselijke figuur centraal.

NOG onderdak, een keuze uit de kunstcollectie NOG. Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden. T/m 1 febr, dag 8-20u.

MARC BIJL

Op zijn eerste Nederlandse solopresentatie, bij de Utrechtse kunstruimte Casco, onthult Marc Bijl een zelfportret in de vorm van een reusachtig ruiterstandbeeld. Het werk herinnert aan de studentenprotesten tegen de bezuinigingen begin jaren negentig. Tijdens die uit de hand gelopen protestacties werd Bijl abusievelijk gearresteerd wegens openbare geweldpleging. Het standbeeld is volgens de kunstenaar ,,een synthese van de angst en opwinding die hij destijds voelde en de verleiding van het machtsvertoon van de bereden politie”.

Beelden van Marc Bijl. Caso, Oudegracht 366, Utrecht. 14 dec t/m 25 jan, wo t/m zo 14-18u.

EN VERDER

Beelden van Michiel Schierbeek t/m 20 dec in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; schilderijen van Marthe Wéry t/m 20 dec in Galerie Slewe, Kerkstraat 10, Amsterdam; installatie van Eveline Visser t/m 21 dec in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; beelden van Jan van Munster t/m 1 maart in Galerie In Vorm, Schrijversstraat 7, Dordrecht; tekeningen en schilderijen van Kati Barath en C.A. Wertheim t/m 28 dec in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam.