Financiering van topsporthal rond

De financiering van het Omnisportcentrum in Apeldoorn is rond. Staatssecretaris Ross-Van Dorp (Sport) maakte gisteren tijdens een werkbezoek bekend, dat zij tien miljoen euro beschikbaar stelt.

De subsidie, afkomstig uit het budget om meer topsportaccommodaties in Nederland te bouwen, was in principe toegezegd. Definitieve toekenning was afhankelijk van de vraag of het Omnisportcentrum aan alle voorwaarden kon voldoen, zoals een sluitende exploitatie en het verkrijgen van de A-status van de sportbonden.

Het Omnisportcentrum, met een toeschouwerscapaciteit van 6.500 plaatsen, kost in totaal 63 miljoen euro. Het bestaat uit een gecombineerde atletiek/wielerhal en een hal voor zaalsporten. Voor baanwielrennen en indooratletiek wordt het de eerste accommodatie in Nederland die geschikt is voor het houden van internationale wedstrijden.

De atletiekunie wil onderzoeken of het mogelijk is de Europese indoorkampioenschappen in 2009 in Apeldoorn te houden. Ook de KNWU wil Europese baankampioenschappen naar Apeldoorn halen. Het Omnisportcentrum zal ook gebruikt worden door regionale verenigingen.

Het is volgens de gemeente Apeldoorn te laat om het Omnisportcentrum te combineren met de bouw van een nieuw voetbalstadion voor AGOVV, zoals ex-Vitesse-voorzitter Aalbers deze week voorstelde. ,,Dit is een gelopen race'', zegt wethouder Ober. De gemeente wil medio 2005 met de bouw starten, waarna het Omnisportcentrum eind 2006 klaar is. Waarschijnlijk wordt de bouw vertraagd omdat Apeldoornse ondernemers bezwaren hebben tegen de vestiging van winkels in het sportcentrum. De commerciële functies zijn nodig om het project kostendekkend te krijgen. De gemeente, die voor de bouw 33 miljoen euro subsidie heeft verstrekt, draagt jaarlijks 0,5 miljoen euro bij in de exploitatie.