En om de stad verrees een hek...

In Rotterdam zetten de SP en de Stadspartij dichters in om het collegevoorstel te stoppen waarin kansarmen zonder baan uit de stad geweerd worden.

Jeroen Naaktgeboren is dichter en onderwijzer op een basisschool in Rotterdam. Hij dichtte:

Morgen mag ik de kinderen uitleggen dat torens mooi zijn maar niet te hoog mogen want dan kan je de bruggen niet meer zien.

Morgen mag ik uitleggen dat er ook een hek om het schoolplein staat, dat dit heel normaal is, dat de grote en kleine kinderen niet door elkaar heen kunnen spelen.

Morgen mag ik vertellen dat de stad een haven is en dat een haven nooit voor land mag spelen, daar mag je verblijven maar niet wonen (...)

Maar morgen vertel ik de kinderen dat ze voor mij welkom zijn. Ik leer ze dan taal om niet mij maar elkaar te kunnen verstaan.

Jeroen Naaktgeboren las zijn gedicht gistermiddag voor bij het standbeeld van Erasmus op het Grote Kerkplein in Rotterdam. Op initiatief van de Rotterdamse Stadspartij en de SP hadden zich daar een twintigtal `Dichters voor Vrede' verzameld. De Dichters voor Vrede kwamen voor het eerst samen op 14 maart, om te protesteren tegen de oorlog in Irak.

Deze keer waren ze opgeroepen ,,hun woorden als wapen te gebruiken'' tegen de ,,groeiende tweedeling in de stad tussen arm en rijk, zwart en wit, gewenst en ongewenst'', aldus Theo Cornelissen (SP). Aanleiding vormen de voorstellen van het Rotterdamse college (Leefbaar Rotterdam, CDA, VVD) om kansarmen uit de stad te weren. Deze voorstellen worden vandaag in de gemeenteraad behandeld. ,,Erasmus hield in barre tijden zijn hoofd koel en luisterde naar zijn hart'', zei Manuel Kneepkens (Stadspartij) bij diens standbeeld, ,,maar hier luisteren we alleen nog naar de onderbuik.''

Er waren dichters die hun gedicht voorlazen in het Nederlands en het Turks of Kroatisch. Sommigen hadden een bestaand gedicht aangepast. Jana Beranová:

Een oogwenk hing de zon

in een notenbalk van zwarte lijnen.

Bij dit laatste salvo van licht

hield zelfs de avondbries

haar adem in.

Alleen de aarde draaide verder

en om de stad verrees een hek (...)

De meesten hadden voor de gelegenheid een gedicht gemaakt. Marjan van der Aa, heel kort:

Van gastarbeider tot oprotcrimineel,

geliefd, geleefd, gedoogd, gescheiden.

Jantine Dijkstra, vrolijk:

Er was eens een prinsesje

dat wou naar Rotterdam

maar toen zij na wat jaren

al bij die stadspoort kwam

zei daar de burgemeester:

`voor jou hier geen entree,

jij bent een halfbloed, meisje,

daar kunnen wij niets mee'.

Nu woont zij onbekommerd

prinsheerlijk op de Dam

en eet daar met de duiven

gewoon haar boterham.

De verwachting is dat Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD vanmiddag zullen instemmen met de college-voorstellen.

Fractievoorzitter Leonard Geluk van het CDA, tot nu toe de meest dualistisch ingestelde coalitiefractie, in zijn digitale `dagboek van de fractievoorzitter': ,,Ik heb een goed gevoel bij de voorstellen. Met een Rotterdamse aanpak wordt opgekomen voor de huidige bevolking en wordt gezocht naar mogelijkheden om Rotterdam te versterken. We moeten, óók als CDA, meer dan ooit uitstralen dat we er als gemeentebestuur en gemeenteraad zijn voor alle 600.000 Rotterdammers. En dat alle Rotterdammers die zich houden aan de wetten en regels, waarden en normen en die Nederlands spreken, alle ruimte krijgen om zich te ontwikkelen in de stad, of ze nu christen, moslim of atheïst zijn.''

    • Gretha Pama