Emissie Ahold goed ontvangen

De grootste belangstelling op de Amsterdamse beurs ging vanochtend uit naar Ahold. Het supermarktconcern maakte bekend dat de eerder bekendgemaakte claimemissie voor 94,6 procent was geplaatste. Die nieuwe stukken kostten de belegger 4,83 euro en de resterende 33,7 miljoen stukken worden tegen een koers van 5,78 euro in de markt gezet. Beleggers waren gematigd positief over de geslaagde emissie die ruim 3 miljard euro oplevert. De koers stond voortdurend bijna 2 procent hoger op 5,90 euro. Omdat de opbrengst al door de organiserende banken was verzekerd, liep het concern nauwelijks nog een risico.

De positieve stemming rond Ahold was in lijn met de algemene stemming op de Europese beurzen. De indices in Amsterdam, Frankfurt, Parijs en Londen stonden aan het eind van de ochtendhandel hoger. De AEX noteerde 0,4 procent hoger op 329,01 punten. Op de beurs in Frankfurt steeg de DAX-index met 0,5 procent, wat ook gold voor de Franse CAC-40. Dissonant was Londen die de FTSE-index met 0,1 procent zag dalen.

Amsterdams grootste AEX-stijger was effectenhuis Van der Moolen met een koerswinst van 2,8 procent. Door de ongewisse toekomst van het bedrijf, mede door de lopende onderzoeken van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC, vertoont de koers van Van der Moolen de laatste weken grote uitslagen naar boven en naar benden. Een van de snelste dalers onder de 25 topfondsen was vanochtend LogicaCMG. De automatiseerder maakte bekend zijn interne reorganisatie zo goed als afgerond te hebben. Ondanks forse kostenreducties verwacht het bedrijf niet meer omzet te boeken dan in het eerste halfjaar. Het fonds kromp 2,7 procent.

Op de valutamarkt belandde de dollar onder de 1,22-grens. Voor 1 euro is momenteel 1,2155 dollar te koop. Aan het eind van de vorige handelsdag noteerde de euro nog 1,2210 dollar.

In Tokio werkte de Nikkei-index vanmorgen het verlies van gisteren voor een groot deel weg en sloot weer boven de 10.000 puntengrens op 10.075,14 punten, een groei van 164,58 punten ofwel 1,7 procent.

De andere grote beurzen in het Verre Oosten toonden een gemengd beeld. Er was winst voor Honkong. De Hang Seng-index sloot de handelsdag af met een plus van 1,3 procent. De beurzen in Seoul en Sydney verloren licht.