Elk beursfonds zijn eigen `Peter Wakkie'

De Enron-affaire, het Ahold-schandaal en de code Tabaksblat hebben de vraag naar `zware' juristen de afgelopen jaren doen toenemen. Elk groot beursfonds wil eigenlijk wel zijn eigen Peter Wakkie hebben, de advocaat die onlangs aantrad bij Ahold.

,,Binnen nu en een jaar of twee, drie zullen meer grote beursfondsen het voorbeeld van Ahold volgen'', zegt Sylvia den Engelsen van Legal People, headhunter voor juristen, desgevraagd. Sinds het Enron-debacle was de behoefte aan juristen bij het bedrijfsleven al toegenomen, constateert Den Engelsen. Maar met het losbarsten van de Ahold-affaire is dat nog eens versneld. ,,Ahold stelde vervolgens Peter Wakkie aan binnen de raad van bestuur. De benoeming van Wakkie is een zichtbaar voorbeeld van hoe in een bedrijf gezegd wordt: wij nemen een zware jurist op in onze top. Andere beursfondsen vragen zich nu af of zij ook een dergelijke stap moeten maken.'' Wakkie is voormalig vennoot bij advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek, de huisadvocaat van Ahold.

Ondernemingen willen binnenshuis een jurist hebben die verantwoordelijk is voor de juridische discipline van het bedrijf, iemand die het overzicht bewaart. Den Engelsen: ,,Dat kan iemand die binnen de organisatie werkt beter dan een extern ingehuurde jurist''. Tien jaar geleden maakten juristen vaak onderdeel uit van de staf, waarbij zij vooral opdrachten van bovenaf uitvoerden. ,,Nu zitten ze steeds vaker aan tafel bij de raad van bestuur, beslissen ze ook mee over overnames'', aldus Den Engelsen. Dan zijn er ook nog eens de nieuwe regels voor corporate governance van de commissie Tabaksblat. ,,Wakkie is daar binnen Ahold ook verantwoordelijk voor.''

    • Philip de Wit