De sjokora's van Nairobi

Soms ontstijgt voetbal de wereld van materialisme en toont het zijn sociale gezicht. In de sloppenwijk Mathare van de Keniaanse hoofdstad Nairobi biedt voetbal kansarme jongens en meisjes de gelegenheid een toekomst buiten de poel van ellende op te bouwen.

Met dank aan de Canadees Bob Munro, oud-milieu-adviseur van de Verenigde Naties, die zestien jaar geleden bij een bezoek aan de sloppenwijk zich het lot van de kinderen aantrok en MYSA (Mathare Youth Sport Association) oprichtte. Zijn project is uniek. Wie voetbalt bij MYSA verplicht zich te helpen bij schoonmaakacties of het geven van aidsvoorlichting. Met die a-sportieve bezigheden verdienen de voetballers voor hun team en voor zichzelf punten die kunnen worden omgezet in een studiebeurs.

MYSA is inmiddels een voetbalbeweging met 17.000 spelers. De profploeg Mathare United is uitgegroeid tot een Afrikaans topteam en levert spelers aan het nationale team. De `sjokora's' (voddenrapers) van Nairobi zijn uitgegroeid tot `lievelingen van het voetbal'. Maar MYSA geeft ook onderwijs en herenigt zwerfkinderen met hun familie. Gisteren ontving dit `instituut' in Den Haag de Prins Clausprijs. ,,MYSA gaat niet alleen over voetbal, het gaat over het leven'', zegt directeur Peter Serry in de documentaire Scoren in de sloppenwijk die vanavond te zien is.

De film is meer dan een vluchtige reportage over een sociaal project en laat met beelden van jongeren thuis de bittere werkelijkheid in Mathare zien. En die is onder andere dat het talentje Frederick Opondo niet naar school mag, omdat zijn moeder het schoolgeld van 1,50 euro per maand niet kan betalen. Hij toont de barre leefomstandigheden van de 14-jarige Michael Omollo, wiens moeder nog een maand uitstel krijgt om haar huurachterstand te voldoen, omdat zij anders met haar gezin op straat wordt gezet. Michael is idolaat van Ruud van Nistelrooy en traint elke dag omdat hij profvoetballer wil worden. Hij wil voorkomen dat hij net als zijn oudste broer als drugsverslaafde eindigt.

Opbeurend zijn de beelden van Magulate, een jonge vrouw die scheidsrechter is geworden en dankzij MYSA heeft kunnen studeren. Zij heeft de woon- en leefomstandigheden van haar moeder verbeterd en zich ontwikkeld tot sociaal werkster. Magulate verpersoonlijkt de hoop die MYSA in Mathare heeft teruggebracht.

Zembla: Scoren in een sloppenwijk, VARA, Ned.3, 21.15-21.55u.

    • Henk Stouwdam