De Nachtwacht ging, verpakt in `theemuts'

De Nachtwacht is vandaag verhuisd van de Eregalerij in het Rijksmuseum naar zijn tijdelijke onderkomen in de Philipsvleugel.

De verhuizing begon vanmorgen om acht uur en duurde tot het begin van de middag. Tijdens de minutieuze operatie werd de Nachtwacht eerst verpakt in een laag zuurvrij papier en een laag plastic. Vervolgens werd het kunstwerk in een houten frame met golfkartonnen platen geplaatst, op maat vervaardigd door de transportfirma Gerlach. Dit houten frame werd daarna in een tweede beschermlaag verpakt, de door Philips ontwikkelde Intelligent Protective Cover. Deze beschermhoes met aan weerszijden een levensgrote afbeelding van de Nachtwacht, ook wel de `theemuts' genoemd, bevat technische toepassingen als sensoren die de temperatuur, de luchtvochtigheid en de schokken in de gaten houden.

Precies volgens schema werd de Nachtwacht rond twaalf uur door een rolluik in de onderdoorgang van het museum naar buiten gerold, waar de straat was afgezet en de politie 38 mensen en een kilometer dranghek had ingezet. Slechts een handvol belangstellenden trotseerde de kou; het Rijksmuseum had de verhuizing zorgvuldig geheimgehouden om een te grote toeloop te voorkomen.

Op een door negen mannen voortgetrokken stellage met acht wielen, bestand tegen windkracht twaalf, werd de Nachtwacht vervolgens de paar honderd meter naar de ingang van de Philipsvleugel gereden. De snelheid waarmee dit gebeurde was van tevoren door Philips nauwkeurig berekend: de kinderkopjes mochten niet te veel schokken veroorzaken. De route ging vervolgens over de tramrails van de Hobbemastraat en via een ruime bocht door de Groninger Poort. Museumdirecteur Ronald de Leeuw liep al die tijd als een bezorgde vader naast de stoet. Rond half een werd het schilderij met een hijskraan omhoog getakeld. Even bungelde het werk los van de grond, als een zeppelin lichtjes door de wind bewogen. Daarna verdween het via een gleuf in de muur – de `brievenbus' – de Philipsvleugel in, waar het waarschijnlijk vandaag nog wordt opgehangen.

NACHTWACHT: pagina 8