Bende opgepakt voor drugshandel

Met de aanhouding van vijf vrouwen en vier mannen heeft de politie van de regio Groningen een grote drugsbende opgerold, die al jaren actief was. De verdachten leverden heroïne, cocaïne, xtc en soft drugs aan dealers. De drugs waren afkomstig van de Nederlandse Antillen.

De vijf vrouwelijke verdachten traden op als drugskoeriers. Ze slikten op de Antillen bolletjes in, waarvan ze zich in een Groninger ,,poephuis'' ontdeden, aldus de politie. De hoofdverdachten zijn een 46-jarige man uit Groningen, een 34-jarige man uit Hoogezand en een 32-jarige vrouw uit Groningen. Zij verhandelden elk een kilo harddrugs per week.

Volgens de politie gingen de leden van het distributienetwerk zeer professioneel te werk. Zo maakten de verdachten gebruik van allerlei codes bij het afspreken van drugstransporten en verplaatsten ze zich voortdurend door de provincie.

Eind oktober van dit jaar doorzocht de politie zeven woningen van de verdachten. Daar werden een kilo cocaïne, 60.000 euro in contanten en een dure motorfiets aangetroffen.

De twee mannelijke verdachten zitten nog vast, de vrouw is in verband met de verzorging van haar drie jonge kinderen op last van de rechtbank voorlopig op vrije voeten gesteld. Zij moet zich te zijnertijd voor de rechter verantwoorden.

De politie heeft vijftig klanten gehoord over de drugshandel en kwam de bende door eigen onderzoek op het spoor. Onderzocht wordt of het geld dat de verdachten verdienden met de misdrijven, hun ontnomen kan worden op basis van de `pluk-ze-wetgeving'.

,,We rekenen nu uit wat de winsten waren die ze haalden en proberen op basis daarvan hun eventuele roerende en onroerende goederen en gelden te confisqueren'', aldus de Groningse politiewoordvoerder.