Bank wil activisten spreken

ABN Amro wil een dialoog aangaan met zogenoemde dierenactivisten over proefdieren. De bank sluit evenwel uit te gaan praten met degenen die uit protest tegen het gebruik van proefdieren vernielingen aanrichten aan eigendommen van ABN Amro.

ABN Amro heeft sinds eind vorig jaar in toenemende mate last van vandalisme door dierenactivisten. Herhaaldelijk worden onder meer filialen beklad en geldautomaten vernield. ABN Amro is huisbankier van het primatencentrum BPRC in Rijswijk, dat het mikpunt is van de activisten.

Op een persbijeenkomst gisteren sprak bestuurslid Joost Kuiper van ABN Amro zijn bezorgdheid uit over de situatie. ,,Wij zoeken een dialoog met dierenactivisten, maar dat willen ze niet. We zijn ook niet benaderd.'' Volgens het bestuurslid zou het gevolg van zo'n dialoog kunnen zijn dat de bank haar standpunt over proefdieren wijzigt. ,,Maar je begint niet eerst te schieten, dan heb je je recht op een mening verloren.''

Een woordvoerder van de bank bevestigt dat er ,,af en toe een opleving is'' van de incidenten, maar wil de aangerichte schade niet kwantificeren, om de activisten niet in de kaart te spelen. ,,Alle aandacht zie je terug op hun website'', aldus de woordvoerder. ABN Amro doet stelselmatig aangifte bij de politie van de vernielingen.

Uit een opsomming op de website bprcmoetdicht.org van de campagne die sluiting van het BPRC beoogt, blijkt dat de bank sinds november 2002 meer dan zestig keer het doelwit zou zijn geweest van acties door dierenactivisten. Daarbij is ook getracht de website van de bank te ontregelen en traden activisten op tijdens het door ABN Amro gesponsorde tennistoernooi in Rotterdam.

De bank blijft uit principe achter zijn klant staan, ook bij oplopende materiële schade. ,,Het slechtste wat wij kunnen doen is de rekening opzeggen. Principes mogen best wat kosten'', zegt een woordvoerder.