Akkoord over Executive Life gemeld

De Franse overheid, de zakenman François Pinault en de Amerikaanse justitie zouden in de affaire-Executive Life een overeenkomst hebben bereikt. Dat hebben verschillende media vandaag gemeld.

De Franse premier Jean-Pierre Raffarin en minister van Financiën Francis Mer bevestigden vanmorgen dat men `op de goede weg' was, zonder details van het akkoord te onthullen. Volgens Mer zou het akkoord ,,tussen nu en maandag'' definitief rond zijn.

Het akkoord zou voorzien in betaling van 760 miljoen dollar (625 miljoen euro) boete en een gedeeltelijke schuldbekentenis in ruil voor een gedeeltelijke vrijwaring van strafvervolging. Het is nog onduidelijk of ook Pinault schuld heeft bekend en gevrijwaard is van strafvervolging.

De affaire-Executive Life dateert uit het begin van de jaren negentig. In strijd met de Californische wet nam de Franse bank Crédit Lyonnais, destijds nog staatsbezit, de failliete verzekeraar Executive Life over.

Om de wet te omzeilen werd daarbij gebruikt gemaakt van een U-bochtconstructie. Later nam de zakenman François Pinault het bezit over, met een lening van Crédit Lyonnais. Hij hield er 1,2 miljard dollar aan over. De frauduleuze opzet kwam in 1997 aan het licht door bekentenissen van een Franse betrokkene tegenover een advocaat van een particuliere gedupeerde.

Crédit Lyonnais, inmiddels dochter van Crédit Agricole, betaalt 100 miljoen dollar boete. De Franse staat betaalt 475 miljoen dollar en Pinault 185 miljoen dollar. Niet eerder betaalde de Franse staat een zo hoge boete in een Amerikaanse strafzaak.

Eerder werden twee akkoorden met een ultimatief karakter door de Franse overheid verworpen. Het kwam premier Raffarin en president Ckhirac op felle binnenlandse kritiek te staan. Chirac werd ervan verdacht zijn vriend Pinault uit de wind te willen houden.

In de eerdere akkoorden werd Pinault net als de vroegere directeur van Crédit Lyonnais Jean Peyrelevade niet gevrijwaard van strafvervolging. Gevreesd werd dat verwerping van het akkoord de Franse belastingbetaler verder zou duperen en de uiteindelijke rekening in de miljarden zou lopen. Ook dreigde de Amerikaanse licentie van Crédit Agricole te worden ingetrokken. De huidige boete voor de Franse overheid komt overeen met die in de eerdere akkoorden. Het verschil is dat Pinault nu ook bereid is te betalen.

    • Pieter Kottman