Aardbeien-friandise

De vulling voor deze friandise kunt u naar eigen smaak variëren. Alle jamsoorten zijn, zolang ze maar niet te grof zijn, voor dit gebak geschikt. De iets wrange, gedroogde cranberry's leveren een prachtig contrast op met het zoet van de rest van de ingrediënten. U kunt er als er bij u in de buurt geen gedroogde cranberry's verkrijgbaar zijn een handjevol rode bessen of verse cranberry's voor in de plaats gebruiken.

Een makkelijke manier om er zeker van te zijn dat alle gesneden stukjes van dezelfde grootte zijn en er netjes uitzien is eerst de vorm met aluminiumfolie bekleden. Laat de friandise na het bakken volledig afkoelen en til de folie dan met cake en al uit de vorm. Snijd de cake eerst doormidden en veeg het mes telkens schoon voor u verder gaat snijden.

Maak eerst de deegbodem. Zeef de bloem boven een middelgrote kom en voeg de boter en suiker toe. Snijd met een speciale deegsnijder of met twee messen de boter door de bloem en suiker tot het mengsel op grof kruim lijkt. Druk het kruimmengsel uit over de bodem van een vierkante bakvorm van 22 centimeter. Bak 15 minuten in een op 175° C voorverwarmde oven.

Neem de vorm met de koek uit de oven en smeer er de jam over uit. Strooi er dan de gedroogde cranberry's over.

Maak het deklaagje terwijl de deegbodem in de oven staat. Doe de eieren in een grote kom en klop ze met een elektrische handmixer of garde schuimig. Voeg de suiker, vanille-essence, het bakpoeder en de bloem toe en klop tot het mengsel glad en dik is. Schep er de gedroogde kokos door. Schep dit mengsel over de jam en cranberry's en strijk het met een metalen spatel glad uit. Zet 20 tot 25 minuten terug in de oven, of tot het deklaagje goudbruin is geworden.

Neem de friandise uit de oven en laat volledig afkoelen. Snijd hem dan in 36 vierkantjes. Bewaar afgedekt in de koelkast.

Morgen: Lamssoep

    • Kim Maclean