Zorgen rente VS wegen op beurs

Het besluit van het Amerikaanse centralebankenstelsel om de rente ongewijzigd te laten, zorgde vanmorgen voor lagere aandelenkoersen in Europa. De grote beurzen in Londen, Frankfurt, Parijs en Amsterdam volgden daarmee het voorbeeld van de aandelenmarkten in New York.

Zoals verwacht hield de Amerikaanse Federal Reserve zich aan de uitspraak dat de rente voor een aanzienlijke periode zo zal blijven als zij is. Maar een verwijzing naar de kans dat er deflatie op zal treden in de VS bleef voor het eerst achterwege. Daaruit trokken beleggers de conclusie dat een renteverhoging weliswaar nog ver weg is, maar eerder zal komen dan aanvankelijk gedacht.

In New York steeg de Dow-Jonesindex heel kort door de grens van 10.000 punten, maar sloot uiteindelijk lager. De AEX-index in Amsterdam gaf van de Europese beurzen het meeste terrein prijs. Aan het eind van de ochtend stond de graadmeter 4,67 punten (1,4 procent) lager op 327 punten. De Midkap-index van middelgrote fondsen daalde 1,61 punten (0,5 procent) naar 351,02 punten. Zowel Parijs en Frankfurt verloren beide 0,8 procent, in Londen bedroeg het verlies 1 procent.

Op het Damrak behoorden Hagemeyer en KPN tot de grootste dalers. Hagemeyer moest verder naar beneden na de aankondiging, gisteren, dat een forse uitgifte van nieuwe aandelen het handelshuis weer op de rails moet zetten. KPN waarschuwde dat omzet en winst in 2004 lager zullen zijn, en daalde na dat bericht ruim 8 procent in koers.

Onder invloed van de daling van chipproducent Intel in New York moesten ook de koersen van branchegenoten in Europa naar beneden. In Parijs verloor STMicroelectronics 1,1 procent. In Frankfurt zag Infineon zijn koers 1,3 procent dalen.

De euro daalde aanvankelijk na het nieuws van de Amerikaanse centrale bank, maar in de loop van de ochtend trok de munt weer aan tot 1,2215 dollar per euro.

Op de beurs in Tokio daalde de Nikkei-index vanmorgen onder de grens van de 10.000 punten gesloten. De Nikkei sloot op 9910,56 punten, een verlies van 213,72 punten ofwel 2,1 procent.

Op de andere beurzen in Azië was het beeld gunstiger, al moest Sydney genoegen nemen met een verlies van 0,2 procent. Seoul won 0,9 procent en Hongkong sloot vrijwel onveranderd.