Weer Afghaanse kinderen dood bij aanval VS

Door een Amerikaanse aanval bij de Oost-Afghaanse stad Gardez zijn afgelopen vrijdag per ongeluk zes kinderen en twee volwassenen gedood. Dat is vanochtend bekendgemaakt door Amerikaanse militaire woordvoerders, nadat eerder deze week al melding werd gemaakt van een soortgelijk incident in de buurt van de stad Ghazni. Daar kwamen afgelopen zaterdag negen kinderen en een volwassene om bij een aanval door een Amerikaans gevechtsvliegtuig.

Volgens een militaire zegsman geschiedde de aanval van vrijdag `s nachts op een wapenopslagplaats van een opstandige Afghaanse commandant, Mullah Jalani. Het complex werd zowel vanuit de lucht als door grondtroepen bestookt. De volgende dag ontdekten de Amerikanen de lichamen van twee volwassenen en zes kinderen. Vermoedelijk werden ze bedolven onder een instortende muur. ,,We hadden geen indicatie dat er burgers in de buurt waren'', aldus de zegsman. Wel zijn negen mensen gearresteerd.

De woordvoerder zei dat de VS het verlies van levens van onschuldigen betreuren, maar dat dergelijke incidenten nooit geheel zijn te voorkomen. ,,Voor een incident als dit, waarbij burgers zichzelf hebben omgeven met duizenden wapens en honderden granaten, houwitsers en mortieren in een gebouwencomplex waarvan bekend is dat het wordt gebruikt door een terrorist, zijn wij niet geheel verantwoordelijk voor de consequenties'', aldus de woordvoerder.

De VS boden eerder deze week hun verontschuldigingen aan voor het misbombardement in Ghazni, nadat onder anderen VN-chef Annan er zijn afschuw over had uitgesproken. Die aanval was bedoeld om een commandant van de Talibaan te doden die betrokken zou zijn geweest bij recente aanvallen op arbeiders aan de snelweg tussen Kabul en Kandahar. Amerika's ambassadeur in Kabul, Khalilzad, zei gisteren dat de VS er niet langer zeker van zijn dat de Talibaan-leider is gedood. Dorpsbewoners hebben verklaard dat de man al enkele dagen eerder uit het dorp was vertrokken.

De incidenten zijn een indicatie van de groeiende onveiligheid in vooral het zuiden en oosten van Afghanistan door toedoen van Talibaan. Juist de afgelopen dagen hebben de VS vier infanteriebataljons met in totaal 2.000 soldaten naar het zuidoostelijke grensgebied gestuurd om de Talibaan en Al-Qaeda te bevechten.

VN-chef Annan waarschuwde gisteren opnieuw dat alleen uitbreiding van de internationale hulp Afghanistan op het spoor kan houden van wederopbouw en democratisering. Onlangs besloten de VN tot uitbreiding van het mandaat van de door de NAVO geleide vredesmacht ISAF tot buiten Kabul. Annan zei dat hieraan ook inhoud moet worden gegeven.

De groeiende onveiligheid, onder andere door aanvallen op buitenlandse en Afghaanse hulpverleners van particuliere organisaties en die van VN, heeft volgens waarnemers deels te maken met de grote vergadering van stamoudsten over de nieuwe grondwet voor Afghanistan. Die zogenoemde loya jirga zou vandaag beginnen, maar is uitgesteld tot zaterdag omdat nog niet alle regionale vertegenwoordigers in Kabul zijn aangekomen. De Talibaan hebben afgevaardigden naar de loya jirga de dood bedreigd.