Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de première van het derde deel van The Lord of the Rings en de overeenkomst met de filmtrilogie The Matrix. Verder de discussie binnen de Partij van de Arbeid over een nieuw beginselprogramma. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Onder meer een gesprek met de voormalige butler van prinses Diana, Paul Burrell, over het boek met vertrouwelijke informatie over zijn tijd met de prinses. Verder het eerste deel van een serie over de visserij met visquota voor platvis. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

De confrontatie: Leven aan de zijlijn. Zesde aflevering van een serie over gehandicapten met de licht spastische Petra (25) en Wanda die aan chronische pijn lijdt. Ned.1, 19.30-20.00u.

Body snatchers. Over de dodelijkste vorm van parasieten: de microparasiet. Van sars tot ebola-virus, de microparasiet heeft miljoenen doden over de hele wereld veroorzaakt. BBC1, 22.00-23.00u.

Tales of the crocodiles. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.40-0.35u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Onder anderen een gesprek met uitgeefster Betty de Groot van de sterren-website Glamago.com en het tijdschrift Glamazine. RTL4, 22.20-23.30u.

Krachtstroom. Cabaretier Freek de Jonge en zijn vrouw Hella worden aangemoedigd om over de drijfveren in hun leven te vertellen. Ned.1, 23.05-23.40u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van PSV tegen Deportivo la Coruña in de Champions League. Na deze partij een ruime samenvatting van Bayern München tegen Anderlecht. Ned.2, 20.25-0.38u., onderbroken door Socutera en het journaal.

FILM

.Boys on the Side (Herbert Ross, 1995, VS). Postfeministische feel-good-smartlap over de vriendschap tussen drie verschillend geaarde vrouwen: Whoopi Goldberg als lesbische rockzangeres, Mary-Louise Parker als tuttige makelaar met een gruwelijk geheim en Drew Barrymore als een licht nymfomane druggebruikster. Net5, 20.30-22.45u., met reclame.

The Man with Two Brains (Carl Reiner, 1983, VS). Uitgelaten klucht persifleert onder meer het mad scientist-genre. Briljante neuroloog Steven Martin bedriegt mannenverslindster Kathleen Turner met de nog pratende hersens-op-sterk-water van zijn overleden vrouw. Ook met David Warner en de stem van Sissy Spacek. Veronica, 20.30-22.10u., met reclame.

.The Pink Panther Strikes Again (Blake Edwards, 1976, Engeland). Amusante vierde Pink Panther-film waarin Peter Sellers alias inspecteur Clouseau het opneemt tegen zijn voormalige chef Herbert Lom, die de wereld probeert te vernietigen. Veronica, 22.10-24.00u.

.The Bonfire of the Vanities (Brian De Palma, 1990, VS). In commercieel opzicht geflopte verfilming behield de ironie van Tom Wolfe's satire over het New York van de jaren tachtig. Bruce Willis geeft als drankzuchtige journalist commentaar bij de vrije val van beurstycoon Tom Hanks. BBC1, 0.15-2.20u.

.Once Were Warriors (Lee Tamahori, 1994, Nieuw Zeeland). Speelfilmdebuut van reclamefilmer Tamahori was destijds de publieksfavoriet van het Filmfestival Rotterdam en biedt groepsportret van werkloze, van hun trots en gevoel voor eigenwaarde beroofde, geassimileerde Maori's, levend aan de rand van de grote stad. Moeder van vijf kinderen wordt regelmatig bont en blauw geslagen door haar man, een droeve krachtpatser met een glimmende torso vol tatoeages. ARD, 1.25-3.00u., tweetalig.

RADIO

Kunststof. Journalist Saul van Stapele vertelt over zijn boek Crips.nl waarin hij jeugdbendes portretteert en de wereld van graffiti, autoaccessoires en gangstarap beschrijft. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van filmacademie-student Luuk van Bemmelen in Amsterdam een gesprek met de Amerikaanse schrijver James Frey over z'n roman In duizend stukjes, een verslag over het afkicken van drank en drugs. In het tweede uur sociologe Trees Pels van het Verwey Jonkerinstituut over haar onderzoek naar de achtergronden van het gedrag van Marokkaanse jongens. En een portret van singer-songwriter Carl Johns. 747AM, 22.02-24.00u.

Een leven lang. Radioportret van beeldhouwster en `nomade' Maja van Hall (1937), wier werk een verslag van haar leven is. Morgen, 747AM, 16.02-16.45u.