Shampoos Body Shop te koop bij BP-stations

De natuurvriendelijke shampoos, body lotions en gezichtscrèmes van Body Shop zijn sinds kort voor proef te koop bij vier benzinepompstations van British Petroleum (BP). De oliemaatschappij wil meer vrouwelijke tankers trekken en Body Shop wil zichtbaarder worden voor de Nederlandse klant.

Als de proef slaagt, in BP-stations in Huizen, Hoorn, Landsmeer, Delft, gaan beide partijen in de rest van Nederland ook een deel van het assortiment van Body Shop verkopen. De keten verkoopt verzorgingsproducten die zonder dierproeven en meestal op natuurvriendelijke wijze tot stand zijn gekomen. Bovendien zegt Body Shop producenten van de ingrediënten, vaak kleine boeren in de Derde Wereld, beter te betalen dan zijn concurrenten.

Het initiatief voor de verkoop van de verzorgingsproducten kwam van BP, maar de directeur van Body Shop Benelux, Jan Oosterwijk, zegt dat hij eerder dacht aan een soortgelijke samenwerking. ,,Een partnerschap met Shell lag minder voor de hand, gezien het verschil van mening dat we jaren met dit bedrijf hadden'', zegt Oosterwijk.

Opening van kleine vestigingen van Body Shop in warenhuizen zoals de Bijenkorf en Vroom & Dreesmann, acht Oosterwijk niet uitgesloten. Oosterwijk wil Body Shop moderniseren. Hij wil artikelen op meer plaatsen verkopen, een restyling van zijn winkels en professionelere verpakkingen.

Body Shop heeft wereldwijd 2.000 winkels in 50 landen, waarvan 47 vestigingen in Nederland. Oprichtster Anita Roddick werd één van de prominentste woordvoerders van de anti-globalistenbeweging. Vorig jaar verliet de bestuursvoorzitster Body Shop na twee jaar van teleurstellende resultaten.