Regeringsraad Irak wil Iraans verzet weghebben

De Iraakse regeringsraad heeft gisteren besloten de gewapende Iraanse oppositiegroep Mujahedeen-Khalq voor het eind van het jaar het land uit te zetten, en haar bezittingen te confisqueren, aldus een officiële mededeling in Bagdad. Waarheen de ongeveer 4.000 strijders worden uitgezet en hoe, werd in het midden gelaten. De Mujahedeen-Khalq (MKO) liet later in een communiqué weten zich niets van het besluit aan te trekken aangezien de – door Amerika benoemde – raad toch geen uitvoerende macht heeft.

De regeringsraad sprak in zijn bekendmaking van een ,,terroristische organisatie'' met een ,,zwarte geschiedenis''. De Mujahedeen-Khalq werd begin jaren `80 uit Iran verdreven na een bloedige machtsstrijd en kreeg na een verblijf in Frankrijk van Saddam Hussein onderdak in kampen aan de grens met Iran. Iraakse Koerdische bronnen meldden dat de Iraanse strijders door Saddam ook werden ingezet om te helpen de Koerdische opstand neer te slaan na de Golfoorlog van 1991.

In de Amerikaanse oorlog tegen Saddam Hussein in het afgelopen voorjaar stelde de Mujahedeen-Khalq zich neutraal op. Het Amerikaanse leger liet de kampen aanvankelijk met rust, maar Washington besloot uiteindelijk de strijders van hun zware wapens te ontdoen en hen in één kamp te concentreren in afwachting van nadere actie. De Mujahedeen-Khalq staat op de lijst van terroristische organisaties van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, maar het Pentagon was er volgens zegslieden voorstander van de groep te gebruiken om het Iraanse islamitische regime te destabiliseren.

Iran, dat goede betrekkingen onderhoudt met de Iraakse regeringsraad, noemde het besluit tot uitzetting ,,zeer positief''. Teheran voegde eraan toe zich ,,welwillend'' te zullen opstellen jegens MKO-leden die zich overgeven.

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, zei gisteren in Washington ,,niets af te weten'' van berichten dat Israëlische adviseurs speciale Amerikaanse eenheden helpen opleiden om Iraakse opstandelingen te elimineren. De Britse krant The Guardian en de Amerikaanse New Yorker meldden dat de afgelopen dagen op basis van Amerikaanse en Israëlische bronnen. Een hoge Israëlische veiligheidsbron zei gisteren in Tel Aviv tegen het persbureau Reuters dat Israël ,,adviezen geeft hoe in plaats van zware, gepantserde bezettingstroepen mobiele eenheden te gebruiken die effectiever zijn bij het onderdrukken van stedelijk verzet en minder wrijving veroorzaken met de bevolking''. ,,De Amerikanen realiseren zich dat hun troepen voor de lange duur in Irak zijn, en reorganiseren zich dienovereenkomstig'', zei hij.