Rapport kritiseert veiligheid centrale van Essent

Bij onderhoudswerk aan stoomketel 8 van de Amercentrale in Geertruidenberg is afgelopen april onvoldoende aandacht besteed aan de veiligheid. Dat staat in een uitgelekt rapport, dat is gemaakt door het Hoensbroekse bedrijf C&TSi in opdracht van eigenaar Essent Energie van de centrale. Stoomketel 8 ligt vlakbij de even hoge stoomketel 9, waarin bij een schoonmaakbeurt op 28 september een steiger instortte. Vijf werknemers kwamen daarbij om het leven.

Een woordvoerder van Essent bevestigde vanochtend dat het ,,voor intern gebruik bestemde rapport'' van C&TSi dat op 30 juli verscheen, ,,kritisch'' was. ,,Het zijn stevige woorden, gericht aan onze productielocatie. Met de conclusies is rekening gehouden bij het onderhoud aan stoomketel 9. Je mag geen link leggen tussen de bevindingen van het rapport en het ongeluk.''

Het regionale dagblad BN/De Stem, dat de hand legde op het rapport, citeert vanochtend uit het schrijven. ,,Was er tijdens deze stop [de onderhoudsbeurt van stoomketel 8, red.] een aan de arbeidsinspectie meldingsplichtig ongeluk gebeurd, dan waren tekortkomingen op een voor Essent zeer onplezierige wijze aan het licht gekomen, waarbij hoge boetes zeker niet te vermijden waren geweest.''

Het rapport meldt dat liften zeer vaak buiten gebruik waren, en dat brandblussers en elektrisch handgereedschap van Essent niet waren gekeurd. ,,Dit is zeer onverantwoord, daar er tijdens de stop veel personeel op de locatie aanwezig is en dus de kans groter is dat er iets misgaat''.

Het was volgens het rapport ,,niet moeilijk'' toegang te krijgen tot het terrein zonder over de benodigde papieren te beschikken en zonder zich aan de voorschriften te houden. ,,Chauffeurs liepen letterlijk in korte broek en sandalen, zonder veiligheidshelm en bril door het werkgebied om iemand te zoeken.''

Het openbaar ministerie doet nog onderzoek naar het ongeluk in stoomketel 9, waarbij de steigers die in de ketel waren geplaatst voor schoonmaakwerkzaamheden, instortten. Een mogelijke oorzaak die wordt onderzocht, is of de steigers overbelast waren met grit, dat niet zou zijn afgevoerd omdat de gritstralers die de ketel schoonmaakten, onder tijdsdruk werkten.

De bij het ongeluk omgekomen werknemers waren twee in Nederland wonende Turken en drie Amerikanen. Twee lichtgewonde Amerikanen konden worden gered, net als een Turk.