PSV waakt voor angst als tegenstander

PSV moet vanavond met minimaal 2-0 winnen van Deportivo om door te gaan naar de tweede ronde van Champions League. ,,Garantie dat de spelers nu geen grote fouten maken heb ik niet'', stelt trainer Guus Hiddink.

Telkens als van PSV de afgelopen jaren een klinkend internationaal resultaat werd verwacht, verkrampten de spelers uit de selectie van de Nederlandse landskampioen. Kinderlijke fouten werden door spitsen van internationale topploegen meteen rigoureus afgestraft. Zes jaar achtereen werd zo de droom om de volgende ronde in de prestigieuze Champions League te halen aan flarden geschoten.

Dit seizoen zette de club de bijna obsessieve jacht naar erkenning aanvankelijk op dezelfde pijnlijke wijze voort. In de eerste twee wedstrijden tegen AS Monaco (thuis) en Deportivo la Coruña (uit) bezweek de ploeg opnieuw onder de druk. De beleidsmakers en de technische staf konden niets anders concluderen dan dat de selectie opnieuw bij de weging te licht bevonden was.

Juist in de wedstrijden waarin voor PSV weinig meer op het spel stond, wist de ploeg op onbevangen wijze het geschonden blazoen nog iets op te poetsen. Na twee overwinningen op het zwakke AEK Athene en een gelukkig gelijkspel tegen AS Monaco, heeft de Eindhovense ploeg zelfs in theorie nog kans op een plek in de achtste finales. Dan moet vanavond met minimaal 2-0 gewonnen worden van Deportivo en mag AS Monaco de uitwedstrijd tegen AEK Athene niet verliezen. In dat laatste geval kunnen drie clubs met tien punten eindigen en valt PSV af op grond van de onderlinge resultaten.

PSV is op voorhand zeker van een plek in de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi, maar de club hoopt op meer. Nu het elftal zich plotseling uit een uitzichtloze positie heeft opgewerkt tot een ploeg die nog aanspraak mag maken op een vervolg in het Europese toernooi, bestaat het gevaar dat de psychologische druk weer als een klamme deken over de ploeg komt te liggen.

Het is veelzeggend dat PSV-spits Mateja Kezman openlijk verklaart al weken bezig te zijn met de ontmoeting tegen Deportivo la Coruña. De aanvaller die op 16 oktober 2001 voor het laatst scoorde in de Champions League, wil met zijn ploeg schitteren op het hoogste podium om zijn zo gewenste transfer naar een topploeg af te dwingen. Zijn voorkeur gaat uit naar het op dit moment kwakkelende FC Barcelona. Al ziet hij een overgang naar de Engelse Premier League ook wel zitten.

Een betere reclame dan doelpunten maken op het bal van de Europese topteams kan de spits vanavond tegen Deportivo voor zichzelf niet maken. Het zou de baan van zijn nieuwe zaakwaarnemer Chiel Dekker een stuk eenvoudiger maken. PSV en Kezman mogen dan wel gezamenlijk roepen dat de Servische nummer negen voor een bedrag van veertien miljoen euro weg kan, maar welke topclub betaalt een dergelijk bedrag voor een topschutter die al 1.204 minuten geen treffer heeft gemaakt in de Champions League?

Zoals scoren op internationaal niveau een obsessie lijkt voor Kezman, is plaatsing voor de volgende ronde een obsessie voor PSV. Volgens de internationaal ervaren Hiddink moet zijn ploeg juist tegen `Depor' voorkomen dat de angst toeslaat. ,,We moeten nu vooral niet terugvallen in een obsessief gevoel. In de eerste pouleduels speelden we te gebiologeerd'', stelde Hiddink gisteren op trainingscomplex De Herdgang, het trainingscentrum van de club. ,,Spelers moeten voorkomen dat externe factoren invloed hebben op hun spel. Ze zullen zichzelf moeten manifesteren. Zonder dat ze zich te veel druk opleggen. Ze moeten relaxed zijn. Maar de garantie dat de spelers nu geen grote fouten maken heb ik niet.''

Hiddink moest gisteren bekennen dat het controleren van spanning in grote wedstrijden nauwelijks te trainen is. Volgens de coach is het ,,niet goed'' dat Kezman al weken met het duel tegen Deportivo bezig is, maar ,,wel logisch''. Hiddink: ,,Dat is de hunkering naar succes die hij heeft. Voor ons is het jammer genoeg niet de gewoonte dit soort wedstrijden te spelen, voor Deportivo La Coruña wel. Die zijn pas een paar dagen bezig met dit duel.''

Daarmee verklaarde Hiddink het grote verschil tussen Deportivo en zijn eigen elftal. De Spanjaarden die wekelijks topduels uitvechten, voelen vanavond geen extra druk. De Eindhovenaren zullen daarentegen met de gedachte spelen dat – in tegenstelling tot de meeste wedstrijden in de eredivisie – elke fout fatale gevolgen kan hebben.

    • Koen Greven